Zaoštravaju se odnosi
25

Još jedan njemački udarac Kini: Bit će zabranjeno korištenje Huaweijevih i ZTE-ovih komponenti za 5G mrežu

B. R.
U narednih pet godina u Njemačkoj će biti zabranjeno korištenje kineskih komponenti za 5G mrežu (Foto: EPA-EFE)
U narednih pet godina u Njemačkoj će biti zabranjeno korištenje kineskih komponenti za 5G mrežu (Foto: EPA-EFE)
Njemačka će u sljedećih pet godina na svojoj 5G mreži onemogućiti korištenje komponenti kineskih kompanija Huawei i ZTE, što predstavlja rizik da dodatno pogorša odnose s Kinom kao drugom najvećom svjetskom ekonomijom.

Telekom operateri, među kojima su Deutsche Telekom, Vodafone i Telefonica, prihvatili su da do kraja 2026. prestanu koristiti komponente spomenutih kompanija. Kineske komponente će se do kraja 2029. godine morati prestati koristiti na cjelokupnoj njemačkoj infrastrukturi za 5G mrežu.

"Na ovaj način štitimo centralni nervni sistem Njemačke kao mjesta poslovanja i štitimo komunikaciju građana, kompanija i države. Moramo smanjiti sigurnosne rizike i, za razliku od prošlosti, izbjegavati jednostranu ovisnost", jučer je izjavila njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Napomenula je na važnost, kako je navela, sigurne i otporne telekomunikacijske infrastrukture, s obzirom na opasnosti od sabotaže i špijunaže.

"Kako bi se izbjegla ranjivost i ovisnost, moramo se osloniti na pouzdane proizvođače", poručila je Faeser.

U odgovoru na CNN-ov upit, u Huaweiju su istakli da ne postoje konkretni dokazi ili izgledi da njihova tehnologija nosi rizik po kibernetičku sigurnost.

"Nastavit ćemo da sarađujemo s kupcima i partnerima na konstruktivan i otvoren način, promovišemo unapređenje i napredak kibernetičke sigurnosti, razvoj mobilne mreže i digitalizacije u Njemačkoj", dodaju u Huaweiju.

U ZTE-u nisu komentirali odluku njemačkih vlasti dok su iz Ambasade Kine u Njemačkoj jučer saopćili da će poduzeti neophodne mjere da kako bi zaštitili interese kineskih kompanija. Smatraju da se ovom odlukom ozbiljno narušava povjerenje između dvije države te da će utjecati na buduću saradnju između Kine i Evrope u srodnim sektorima.

Spomenutom odlukom bi se mogli dodatno zaoštriti njemački odnosi s Kinom kao njihovim najvećim trgovinskim partnerom. Naime, Berlin je blokirao prodaju Volkswagenove podružnice kineskoj državnoj kompaniji, a kao razlog za to je istakao nacionalnu sigurnost, što je izazvalo nezadovoljstvo Pekinga.

Nadalje, Kina je u trgovinskom sporu s Evropskom unijom koja je prošli mjeseca povećala carinske stope na kineska električna vozila. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine je jučer izjavio da će, kako je naveo, pretvaranje ekonomskih, trgovinskih i tehnoloških pitanja u politiku samo poremetiti normalnu tehnološku razmjenu.

Njemačka godinama razmatra šta da uradi s Huaweijevim komponentama u svojoj 5G mreži. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija i Japan su ovoj kineskoj kompaniji zabranile da gradi svoje 5G mreže, strahujući da bi ih Peking mogao koristiti za špijuniranje.

SAD su 2019. ograničile trgovinu s Huaweijem, što mu je otežalo nabavku čipova za poluvodiče od američkih dobavljača. Ta ograničenja su ranije ove godine pooštrena. Prema Huaweijevom godišnjem izvještaju, Evropa, Bliski istok i Afrika su prošle godine činili 21 posto njihovih prihoda, piše CNN.