Više posla, ali i zarade
50

Kako ukidanje Wizz Airove baze u Sarajevu utječe na letove u Tuzli: Moguće nove destinacije

A. K.
Putnički terminal Međunarodnog aerodroma Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Putnički terminal Međunarodnog aerodroma Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Kompanija Wizz Air donijela je odluku o zatvaranju baze u Sarajevu, što će se pozitivno odraziti na poslovanje Međunarodnog aerodroma u Tuzli. Osim povećanja broja operacija iz ove zračne luke, otvorena je mogućnost i za uspostavljanje novih destinacija, potvrđeno je za Klix.ba.
Najveća niskobudžetna aviokompanija u Srednjoj i Istočnoj Evropi Wizz Air 1. novembra ove godine zatvorit će svoju bazu na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, zbog čega će doći do progresivnijeg djelovanja u Tuzli, gdje već imaju uspostavljena dva bazna aviona.

Ovakva odluka pozitivno će se odraziti na tuzlanski aerodrom, iz kojeg očekuju povećanje obima posla između 15 i 20 posto, a u tom omjeru i profit bi trebao biti veći, potvrđeno je za Klix.ba.

"Mi smo 5. oktobra dobili informaciju da će kompanija Wizz Air povećati svoj kapacitet djelovanja sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, s obzirom na to da ukidaju aviobazu u Sarajevu, odakle će letjeti avioni za Abu Dhabi i London. Ukoliko sagledamo period od 2019. godine, prije otvaranja baze u Sarajevu i danas, mi ćemo imati vraćanje linija koje su u proteklih godinu i po bile prebačene sa našeg aerodroma u glavni grad BiH", kazao je za Klix.ba direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević.

Dževad Halilčević (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Halilčević (Foto: A. K./Klix.ba)

Iz Wizz Aira su nam pak kazali da će Tuzla preuzeti neke letove koji su do sada realizovani iz Sarajeva, međutim ne najavljuju velike planove. Također kažu da još uvijek neće povećavati broj stacioniranih aviona u bazi u Tuzli, a što je ranije prilikom sklapanja ugovora najavljivano.

Tendencija Wizz Aira je da konsoliduju svoje prisustvo u bazi u Tuzli i tamo ojačaju svoju poziciju. Dodavat će nove letove do Eindhovena, a uz to će pojačati frekvencije na rutama do Basel Mulhousea, Freiburga, Dortmunda i Memmingena.

"Povećanje broja letova na destinacijama će se odvijati na način da tamo gdje smo imali dva polaska sedmično, sada ćemo imati tri, a gdje su bila tri ići će na četiri. Dakle, kapacitet aerodroma u Tuzli počinje da raste za 15 do 20 posto. Inače, mi ovisimo od broja putnika, a pretpostavljamo da će se u navedenom obimu povećati i prihodi, pod uslovom da budu avioni popunjeni kako je i planirano", pojašnjava Halilčević.

Pet zemalja i 13 destinacija

Inače, Wizz Air je u ovom trenutku na tuzlanskom aerodromu zastupljen sa 13 destinacijama u pet zemlja Evropske unije, odnosno u Njemačkoj, Austriji, Danskoj, Švicarskoj i Francuskoj. Od 1. novembra, kada na snagu stupa zimski red letenja, mreži će biti dodana i Holandija, kada će se sedmični broj operacija popeti na njih 40.

"To će biti znatno povećanje broja operacija, ako imamo u vidu i činjenicu da je novembar manje opterećen mjesec u pogledu saobraćaja. Ali, vjerujem da ćemo imati dobar impuls za povećnje broja putnika", nastavlja prvi čovjek tuzlanske zračne luke.

Značajniji Wizz Airov prodor na tuzlanskom aerodromu trebao bi rezultirati i uspostavom novih linija, odnosno destinacija.

"Konkretno, razgovarali smo s menadžmentom Wizz Aira o otvaranju novih destinacija. Spominjali smo Belgiju, Francusku i ostale zemlje koje trenutno nisu zastupljene, ali konkretna odluka o pokretanju novih destinacija je na menadžmentu aviokompanije i nadamo se da će to biti ispoštovano u ljetnom redu letenja koji stupa na snagu 1. aprila 2023. godine", otkriva nam Halilčević.

Obim poslovanja i ekonomski benefiti na Međunarodnom aerodromu u Tuzli dodatno će biti povećani i sa dolaskom aviokompanije Ryanair.

Zajednička saradnja ranije je ove godine ozvaničena, a putnici će od novembra posredstvom ove aviokompanije moći putovati na tri destinacije, odnosno prema štokholmskom aerodromu Arland, Memmingenu i Beču.

"Ryanair sa našeg aerodroma počinje letjeti od 1. novembra, a u njihovom planu je sedam letova sedmično na tri destinacije. I s njima smo pregovarali o novim, zanimljivi destinacijama koje su za naše putnike prihvatljive u ljetnoj sezoi, ali i one koje su vezane za dijasporu. I u ovom slučaju teret i odluka su na aviokompaniji koja radi procjenu tržišta i na osnovu toga otvaraju nove destinacije", dodaje Halilčević.

Prevezli 330 hiljada putnika

Inače, za devet mjeseci ove godine sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli prevezeno je blizu 330 hiljada putnika, što je povećanje za 120 hiljada, u odnosu na isti period lani.

Od ukupnog broja prevezenih putnika, najviše njih je prevezeno Wizz Airovim avionima, dok manji postotak pripada turističkim charter letovima za Antaliju, a koji su realizirani sa aviokompanijom Freebird Airlines.

Dobrom poslovnom rezultatu mnogo je doprinijelo ukidanje svih pandemijskih mjera na domaćim, ali i aerodromima Evropske unije sa kojima je tuzlanska zračna luka povezana posredstvom Wizz Aira.

"Naš je plan do kraja ove godine imamo 400 hiljada prevezenih putnika, ali vjerujem da će on biti nadmašen. To je svakako dobro, iako, nažalost, još uvijek nismo dostigli onaj nivo iz 2019. godine, koji je bio rekordan. Ali, nadamo se da ćemo to već iduće godine uspjeti ostvariti sa novim destinacijama i aviokompanijom", zaključuje Halilčević.

Menadžment tuzlanskog aerodroma nastavlja s pregovorima sa aviokompanijama u vezi unapređenja broja destinacija, dok sa druge strane rade i na širenju infrastrukture što će doprinijeti boljoj udobnosti putnicima, ali i radnicima koji se bave otpremanjem i dopremanjem korisnika njihovih usluga.