Sve konkurentniji
31

Kineski BYD prestigao Teslu, sada je najveći svjetski proizvođač električnih automobila

B. R.
BYD sve konkurentniji u svijetu (Foto: EPA-EFE)
BYD sve konkurentniji u svijetu (Foto: EPA-EFE)
Kineski proizvođač automobila BYD je prestigao američku Teslu, čime je u posljednjem kvartalu prošle godine postao najveći proizvođač električnih automobila na svijetu.

BYD je u periodu od oktobra do decembra prodao rekordan broj automobila, među kojima je 525.409 električnih. Tesla je u navedenom periodu prodala 484.507 automobila, što je također rekordna kvartalna prodaja za ovog proizvođača.

Međutim, kada je u pitanju prodaja tokom cijele prošle godine, BYD je prodao 1,57 miliona električnih automobila, dok je Tesla prodala 1,8 miliona električnih automobila. Rast BYD-ove prodaje tokom 2023. je u odnosu na 2022. iznosio 73 posto. Osim toga, kineski proizvođač je prošle godine prodao 1,44 miliona hibridnih automobila.

Značajno se smanjila razlika u broju prodatih električnih automobila u korist Tesle. Ta razlika je 2023. iznosila 230.000 automobila, dok je godinu ranije iznosila 400.000.

BYD, čiji je dioničar i američki milijarder Warren Buffet, predstavlja simbol rastuće kineske industrije električnih vozila. Kako je objavio CNN, Kina brzo napreduje u tranziciji ka električnim vozilima zahvaljujući snažnoj podršci vlasti. Zbog toga su se upalili alarmi evropskih konkurenata kao što su Volkswagen i Renault. Vlasti Evropske unije su pokrenule istragu o državnim subvencijama za kineske proizvođače električnih vozila.