Pojasnio Hasičević
14

Koji bi mogli biti izuzeci u slučajevima neradne nedjelje: "Nećemo sjeći granu na kojoj sjedimo"

I. Sa.
Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini koji donosi neradnu nedjelju je skoro pa podijelio javnost dok se o njemu raspravljalo u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Na ovoj sjednici su zastupnici imali različita mišljenja mada je zakon na kraju usvojen sa samo dva glasa protiv. Tome je vjerovatno umnogome doprinijelo i to što je ugrađen amandman koji omogućava općinama i gradovima da zatraže izuzeće od primjene članova zakona koji se odnose na neradnu nedjelju.

Kako je pojasnio federalni ministar trgovine Amir Hasičević za Klix.ba, kroz javnu raspravu i amandmansku proceduru su dobili određene zahtjeve lokalnih zajednica koje smatraju da bi im neradna nedjelja mogla napraviti određene ekonomske poremećaje i utjecaje na budžet.

"Mi smo napravili analizu sa trgovcima u svih 17 općina u kojima se ne radi. Vlada FBiH je i dalje mišljenja da to neće imati negativan ekonomski utjecaj, ali u cilju pronalaženja najboljih rješenja i kompromisa, odlučili smo se da u članu 18 koji definiše radno vrijeme prodajnih objekata dodamo još dva stava 10 i 11. Oni se odnose na to da gradska, odnosno općinska vijeća mogu poslati zahtjev Vladi FBiH da donese odluku o izuzimanju prodajnih objekata uz tog područja od rada nedjeljom i praznicima", rekao je Hasičević.

To su stavovi jedan, dva i tri te je dodat još jedan stav kako ne bi bilo zabune: taj zahtjev će se podnositi Vladi FBiH putem Federalnog ministarstva trgovine. Dakle, neće biti mogućnosti da pojedini trgovački objekat to podnese, već mora biti na osnovu odluke gradskog/općinskog vijeća.

"To je ušlo u zonu političkog dogovora te je bio neimenovan kompromis u ovom procesu", dodao je on.

Da pojasnimo: gradsko/općinsko vijeće će razmotriti da li će se ograničiti na određen tip prodavnica, da li će odluka biti privremenog karaktera...

"Vanredne okolnosti smo predvidjeli članom osam i devet da štab civilne zaštite i određeni organ u slučaju vanrednih situacija mogu pridonijeti izuzećima. Recimo, ovo što se desilo (op.a. poplave i odron) u Konjicu bi išlo pod druge ingerencije. Ali, može - da se predloži da rade svi, pojedinci, određeno vrijeme i onda ćemo te argumente razmotriti", napomenuo je on.

Navodi da će onda svi sjesti i razmotriti prijedlog i učinak na budžet, na primjer da u Konjicu trgovine rade nedjeljom jer se tada održava rafting.

"Ni u jednom slučaju Vladi FBiH ne pada na pamet da sječe granu na kojoj sjedi", zaključio je Hasičević.