Sve je na Kijevu?
55

Kremlj poručio Evropljanima da bi plin mogao drastično poskupjeti: "Alternativa je i Srbija"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Kremlj je u srijedu upozorio da bi se evropski potrošači mogli suočiti s višim cijenama ukoliko Kijev ne pristane produžiti ugovor o tranzitu ruskog plina kroz Ukrajinu, koji bi trebao isteći 31. decembra.

Ukrajina je u više navrata rekla da ne planira novi ugovor o tranzitu plina s Rusijom. Također postoji određena zabrinutost da bi tokovi mogli prestati usred borbi u regiji Kursk u Rusiji, gdje se nalazi tranzitna tačka plina.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima na konferenciji da bi Rusija, ako Kijev ne produži dogovor, mogla pronaći alternativne rute, poput planiranog turskog plinskog čvorišta.

"Postoje alternativne rute i planovi za stvaranje čvorišta u Turskoj. Ovaj proces je u toku. Ali, naravno, takve odluke ukrajinske strane nanijet će ozbiljnu štetu interesima evropskih potrošača, onih koji i dalje žele kupovati pristupačniji ruski plin", kazao je Peskov

Također je rekao da će Evropa morati platiti više za plin od drugih prodavača, uključujući ukapljeni prirodni plin (LNG) koji isporučuju Sjedinjene Američke Države.

Godine 2022. Rusija je predložila uspostavu plinskog čvorišta u Turskoj kako bi se nadomjestila izgubljena prodaja Evropi, podupirući dugogodišnju želju Ankare da funkcionira kao posrednik za zemlje s nedostatkom energije.

Ugovor o tranzitu za isporuku ruskog plina u Evropu preko Ukrajine prošle je godine i dalje iznosio 15 milijardi kubnih metara (bcm) od ukupne potrošnje plina u EU od 295 bcm.

Većina konzumenata ruskog plina preko Ukrajine je objavila da se pripremaju za prestanak protoka krajem ove godine kada ugovor istekne, s obzirom na to da je Ukrajina rekla da ga ne želi obnoviti.

Druga opcija je da Gazprom isporučuje dio plina drugom rutom, poput Turskog toka, Bugarske, Srbije ili Mađarske. Međutim, kapacitet na ovim rutama je ograničen.