Promjena smjera politike
0

Ministar Robert Habeck želi popraviti slab rast u njemačkoj ekonomiji

FENA
Robert Habeck (Foto: Reuters)
Robert Habeck (Foto: Reuters)
Njemački ministar ekonomije Robert Habeck želi popraviti slab rast u najvećoj evropskoj ekonomiji s investicijskim fondom finansiranim iz duga i promijeniti smjer svoje budžetske politike, navodi se u dokumentu o stavu vlade na 14 stranica, objavljenom u srijedu.

Stvaranje klimatski neutralne moderne industrijske budućnosti zahtijeva golema ulaganja, i javna i privatna, koja su zakočena restriktivnom budžetskom politikom Njemačke, navodi dokument.

Međunarodni monetarni fond (MMF) ove je sedmice znatno snizio svoje prognoze za Njemačku. Nijedna druga velika industrijska sila trenutno ne slabi u takvoj mjeri.

"Premalo je prostora u budžetu da bi se omogućila privatna i javna ulaganja u znatno većem obimu nego danas", navodi Habeck, pripisujući krivicu ustavno ograničenoj potrošnji zemlje.

Kako bi to popravio, Habeck želi uvesti "njemački fond" vrijedan više milijardi eura za modernizaciju infrastrukture i osigurati "nebirokratsku" investicijsku premiju od 10 posto za sve firme.

Predloženi fond posebno bi se usredsredio na mala i srednja preduzeća, velike korporacije i novoosnovane firme.

Investicijska premija bila bi kompenzirana s poreznom obavezom firme. Za razliku od jednostavnog poboljšanja otpisa, premiju bi dobile i firme koje uopće ne bi ostvarivale dobit, poput novoosnovanih, napisao je Habeck.

Habeck se u radu također zalaže za smanjenje birokratije, jednostavnije i brže državne procedure te nužnost subvencija za veću zaštitu klime, prenosi Reuters.