Ublažavanje posljedica
1

Ministarstvo poduzetništva FBiH uputilo poziv privrednim subjektima s područja pogođenih poplavama

B. R.
Donja Jablanica nakon poplava i klizišta (Foto: D. S./Klix.ba)
Donja Jablanica nakon poplava i klizišta (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH pozvalo je privredne subjekte sa područja pogođenih poplavama, a koji su imali materijalnu štetu i kojima je zbog toga otežano poslovanje, da im se pismeno obrate, radi sagledavanja štete i iznalaženja adekvatnih rješenja za njihov oporavak.

Poziv se odnosi na privredne subjekte iz Jablanice, Konjica, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka. U skladu s politikom Vlade FBiH, koja na ugroženim područjima, kako su saopćili, odgovorno i kontinuirano radi na smještaju brojnih građana koji su ostali bez svojih domova te obnovi i osposobljavanju oštećenih saobraćajnica, ovim pozivom žele biti na usluzi i od pomoći ugroženim firmama i drugim privrednim subjektima.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će, kako su najavili, u skladu sa svojim realnim mogućnostima i odlukama entitetske vlade, učiniti sve da ne dođe do gubitka radnih mjesta i prestanka poslovanja ugroženih privrednih subjekata u Jablanici, Konjicu, Fojnici, Kreševu i Kiseljaku.

Privredni subjekti se mogu pisanim putem obratiti na adrese Ministarstva: ulica dr. Ante Starčevića bb, 88 000 Mostar, broj faxa: +387 (0)36 449-122 te putem e-maila: [email protected].

Iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) su ranije danas saopćili da obveznici indirektnih poreza koji su pogođeni prirodnom katastrofom, a koji ne budu u mogućnosti blagovremeno ispuniti zakonsku obavezu podnošenja PDV prijave za poreski period 2409, istu mogu podnijeti naknadno kada se stvore uslovi za to, a najkasnije do isteka zakonskog roka za podnošenje PDV prijave za poreski period 2410.

Podsjećamo da je Agencija za bankarstvo FBiH donijela i moratorij za kredite stanovništva s područja koja su pogođena prirodnom katastrofom.