Pregovori u toku
397

Na Međunarodni aerodrom u Tuzli bi mogle stići još dvije aviokompanije

A. K.
Putnički terminal Međunarodnog aerodroma Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Putnički terminal Međunarodnog aerodroma Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Nakon uspostave saradnje sa Pegasus Airlinesom, menadžment Međunarodnog aerodroma u Tuzli se okrenuo u smjeru potencijalnih dogovora sa još dvije aviokompanije, a pozitivan ishod se načelno očekuje uskoro.

Proteklih dana objavljena je vijest da od augusta ove godine turski Pegasus Airlines uspostavlja saradnju sa Međunarodnim aerodrom u Tuzli, a sa kojeg će putnike prevoziti do Istanbula i obratno.

Ova saradnja uspostavlja se bez subvencija, a ranije planiranih dva i po miliona konvertibilnih maraka namijenjenih za podrušku aviokompanijama zasad neće biti utrošena.

To je potvrdio premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, nakon današnje vanredne sjednice kantonalne vlade, na kojoj se u fokusu našao upravo tuzlanski aerodrom.

"Ova sredstva koja imamo rezervisana za subvencije od dva i po miliona KM, nećemo realizirati dok Vlada ne dobije jasne garancije da će ona biti adekvatno utrošena, odnosno da ćemo imati efekat, a to su puni avioni", kazao je Halilagić.

On je otkrio da se trenutno vrše razgovori sa dvije kompanije koje putuju prema destinacijama koje su ranije bile pune i atraktivne.

"Naravno, čuvajući kredibilitet kompanija, nećemo govoriti o kome se radi. Blizu smo dogovora", kazao je Halilagić.

Trenutno smanjeni obim letova iskoristit će se za infrastrukturne projekte i strateško planiranje, a u tome će pomoći i USAID, što će biti osnova za realizaciju jednog dijela aktivnosti navedenih u mjerama za prevazilaženje trenutnog stanja na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Osim toga, kako je naveo premijer TK, dio sredstava, koje objektivno neće biti moguće utrošiti tokom tekuće kalendarske godine, preusmjeren je za završetak već započetih projekata. U pitanju su izgradnja objekta atrija, dogradnja i nadogradnja trećeg gatea te certificiranje aerodroma po EASA standardima.

Najvaljeno je i okončanje dugogodišnja trakavice vezano za imovinsko-pravne odnose za zemljište te izgradnja svjeslosne signalizacije piste za koju se radi glavni projekat, a realizacija bi trebala početi krajem godine.

"Wizz Air je to godinama tražio. Dakle, minimalna svjetlosna signalizacija zbog smanjenja troškova. Nama sat  vremena ne znači ništa, a u avijaciji je to bitno. S ovim ćemo te pretpostavke stvoriti, učiniti da lakše razgovaramo sa bilo kojom kompanijom pa sa i Wizz Airom koji nam je deset godina partner", dodao je Halilagić.

Sve navedeno bi, kako je zaključeno, trebalo tuzlanski aerodrom učiniti poslovno atraktivnijim i stvoriti preduslove za dalji razvoj te zračne luke.