Stogodišnja tradicija
41

Najbogatijem Evropljaninu se jedan mali pariski bistro toliko svidio da ga je odlučio kupiti

B. R.
Restoran Chez L’ami Louis (Foto: LVMH)
Restoran Chez L’ami Louis (Foto: LVMH)
Francuski konglomerat luksuznih brendova LVMH, koji je u vlasništvu najbogatijeg Evropljanina Bernarda Arnaulta, kupio je mali pariski bistro Chez L'ami Louis kao stotinu godina star restoran u centru francuske metropole.

U LVMH-u su ovaj ugostiteljski objekat opisali kao autentičnim pariskim draguljem. Obećali su da će očuvati jedinstveni karakter i porodični identitet restorana. Poznato je da je konglomerat kupio većinski udio u vlasništvu, ali nije precizirano koliko tačno iznosi taj većinski udio.

Među gostima ovog restorana bili su bivši američki predsjednik Bill Clinton, režiser Martin Scorsese, bivši nogometaš David Beckham i njegova supruga Victoria.

Dobio je pohvale i američke glumice i biznismenke Gwyneth Paltrow. Naime, lifestyle kompanija ove glumice Goop je Chez L'ami Louis predstavila kao jedan od najboljih, najuglednijih bistroa u Parizu.

LVMH je obećao i to da će restoran nastaviti namirnice nabavljati od malih proizvođača koji su decenijama odani ovom restoranu.

Neimenovani izvor CNN-a je naveo da je i multimilijarder Arnaulta večerao u ovom restoranu. Za Arnaulta je kazao da je strastven u očuvanju pariskog identiteta.

LVMH i Arnault su 2019. obećali da će donirati 200 miliona eura za obnovu pariske katedrale Notre Dame koja je značajno oštećena u požaru. Porodice koje stoje iza L'Oreala i Keringa su dale velike donacije za obnovu ove katedrale, piše CNN.