Višegodišnje odlaganje
7

Nakon što je pokrenut novi nuklearni reaktor cijena struje u Finskoj pala za čak 75 posto

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Početak redovnog rada finskog nuklearnog reaktora, čija je izgradnja dosta kasnila, a koji je pokrenut u aprilu doveo je do pada cijena električne energije u zemlji za više od 75 posto.

Nuklearna elektrana Olkiluoto 3 (OL3) završila je prijelaz s testiranja na redovnu proizvodnju prošlog mjeseca i postala prva nova finska nuklearna elektrana u više od četiri desetljeća. Očekuje se da će proizvoditi do 15 posto električne energije potrebne u zemlji.

I dok je proizvodnja u elektrani još uvijek u ranim danima, njeno pokretanje imalo je značajan učinak na cijene energije u Finskoj, snižavajući trenutnu cijenu električne energije u zemlji s 245,98 € po megavat-satu (MWh) u decembru na 60,55 € po MWh u aprilu smanjenje od više od 75 posto.

Cijene energije naglo su porasle u toj skandinavskoj zemlji nakon što je finska vlada prošle godine zabranila uvoz električne energije iz susjedne Rusije zbog sukoba u Ukrajini. Korištenje nuklearne energije pozdravit će finski potrošači, posebno s obzirom na činjenicu da Finska ima najveću potrošnju električne energije po glavi stanovnika u Evropskoj uniji.

"Imali smo više stabilnosti u sistemz zahvaljujući OL3. To je ogromna nuklearna elektrana, jedna od najvećih na svijetu, povezana s malim ssistemom” rekao je Jukka Ruusunen, izvršni direktor finskog nacionalnog operatera mreže Fingrid.

Govoreći za The National , Ruusunen je objasnio da se očekuje da će energija vjetra biti najveći izvor proizvodnje energije u Finskoj do 2027. godine, a da je nuklearna energija trenutno korisna i pouzdana zamjena, piše Oilprice.com