Komentari (93)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ma jasta, upraznjeno svi ih kao trebaju, a strancima dlaku u jajetu traze da bi potvrdili kvalifikacije. Dzaba godine iskustva, skolovanje itd. uvijek je potrebno jos malo skole, jos malo prakse jos malo neceg da bi se bilo na nivou s nekim ko je zavrsio njemacku skolu, a puno zavisi i od volje sluzbenika kod kojeg papiri zavrse na priznavanju.
Zato što su Nijemci nacionalisti
U njemackoj ako se ne mzoes zaposlit ne mozes nigdje
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Ja sam trazio posao skoro 6 mjeseci i svaki put dobijem odbijenicu. Ne pozovu me na razgovor, nego me e-mailom odjebu.Toliko mi je to zgadilo da sam odustao.Imam iskustva 13 godina iskustva u jakoj firmi, radim na programima koji koriste njemacki giganti, ali dzaba. Svabe traze samo hamale koji ce im dzaba radit.
Nijemci nacionalosti nevjerovatni. Prije nego sto sam otisao i to sa visokom strucnom spremom ocekivao sam mnogo ljepsi zivot, ali realnost me opalila kad sam se uvjerio koliki su to neradnici, ljubomorni, bezobrazni, koliko iskoristavaju strance, a posebno one sa slabijim poznavanjem jezika. Ljudi bez duse, hrana otpad, stanovi enormno skupi postali. Sve u svemu, ja se vratio kuci, sretan, zadovoljan i nadam se da vise nikad necu krociti u tu drzavu zvanu 7 krugova pakla.
P došlo vam je 2 miliona ukrainaca ali ste im dali socialu umjesto da ih natjerate NA POSO
Njemačka nije više atraktivna za radnike.Samac tamo nemože opstati. Puno bolje su skandinavske zemlje.
JEFTINU radnu snagu oni traze. Ja kao inzinjer sam za 1000 € manje placen nego Njemac u istoj firmi i to radim 2 godine duze nego on.
Sami su krivi - nisu stvorili atraktivne uvjete da im radna snaga iz inostranstva rado dolazi (osim fukare) - niske place - nacionalizam i sve sira mrznja prema strancima - zaostalost u kljucim tehnologijama - propustene sanse u 'zelenim tehnologijama' - odmaraju se na imidzu kojeg je davno prohujao vihor i sad kukaju ovo ono qrc palac.
Uvijek zaboravite napisati najbitniju stavku, jeftinih“ radnika im treba, kojima od te place nece ostati gotovo nista nakon sto plate njemcima visoke stanarine, struju, plin, zdravstveno, penziono i sl. Bio gore 4 godinice. Da je tako dobro, ne bi nas zapalo od onih koji gore zive od socijale.
I kos nas u BiH isto ne nedostaje upraznjenih mjesta u javnoj upravi
Od cerke i sina osta samo veeelika praznina tako je u 80% majki i oceva sa Usk .......na veliku zalost svih nas .....
Ovo je jos jedan od clanaka, koji Vam je platila Njemacka ambasada u Sarajevu. Njima je to mali trosak, a Vama velika zarada.
Da vam kazem nesto: NE IDITE U NJEMACKU!!!! Puko prezivljavanje. Plate nisu visoke, a troskovi ti kozu oderase. Ako odete, radit cete sve zive smjene da bi platili stan samo. Bracnog partnera necete ni vidjati, jer cete raditi razlicite smjene. Patnja.
Rece onaj koji je vidio njemacku na TVuuuuu
i jesi se vratio ili i dalje radis za stan? kako rekoh sve je do pojedinca. ja u bosni nisam imao nikakav posao a ovjde sa 24 zaradim 3500neto a 500 dam za dvosoban stan. u bosni nikada nebi kupio auto od 27.000 kesom kao ovdje
ili komentatori lazu ili nemaju nikakvu struku ili su zavrsili prekvalifikacije u gracanici i sirokom...meni preiznata i srednja za fizioterapeuta i fax sarajevski...to sto pojedini misle da bi kao i mame i tate im, 40 godina radili a ne dodatne seminare pohadjali to je njihov problem...ne da mi je samo skolovanje priznato vec i radno iskustvo iz bih...plata kazete manja? jest bez priznanja skole i sa slabim jezikom...
Nema djece = nema ko radit Čudi me da Švabe ne znaju tu jednostavnu računicu.
Švabice se pucaju samo na prazno.
Nekako su članci o Njemačkoj zadnjih mjeseci prilično kontradiktorni: od toga da je građevinarstvo skoro stalo zbog visokih kamata i poskupljenja građ. materijala, preko pada svih ekonomskih pokazatelja i povećane nezaposlenosti, do toga da im nedostaje mnoogoo radne snage! Ovo zadnje mi je najviše sumnjivo. Pitam se gdje su svi ti ljudi! Oteli ih vanzemaljci ili otišli u vječna lovišta prije vremena??
Bio radio 10 godina. Kazu postuju radnika. Tacno, istina 100%. Ali ga postuje na nacin da mu da placu sto manju moze i onda on njega kao postuje. Kad sam vidio koliko su kolege neke imale u usporedbi s kolegama svabama na istim pozicijama zgadili su mi se. Vratio se u nama najdrazu, radim i zivim bolje nego gore. Doduse kod stranog poslodavca
Samo najteži i najprljaviji poslovi:bauštela=skela,keramika,eventualno bager ili kran;njegovatelj=gerijatrija ili starački dom,guzice,kupanje,presvlačenje,hranjenje;brza pošta=vozač kombija i dostava velikih paketa po zgradama;mesna industrija=klaonica,hladnjača,pakovanje,krv do zuba;hoteli=konobar,1 na 50 stolova,pomočni kuhar radno vrijeme 12 sati,čistačica 1 na 30 soba...(sve iz prve ruke,evo me gore,krv da propišaš)