Nezadovoljstvo
12

Njemačkoj prijeti nestašica gotovine zbog štrajka 10.000 radnika

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Njemačkoj prijeti nedostatak gotovine zbog štrajka u cijeloj zemlji. Naime, radnici u transportu novca i drugih dragocjenosti jutros su obustavili rad u nekoliko saveznih pokrajina.

Predstavnik sindikata je ukazao da će se nedostatak gotovine osjetiti u narednih nekoliko dana. Riječ je o štrajku upozorenja usljed pregovora o radnim uslovima za 10.000 zaposlenih u ovom sektoru. Planirano je da se pregovori između poslodavaca i sindikalista nastave sutra u Minhenu.

Štrajk upozorenja će biti okončan sutra u 23:59 sati, a vikend je svakako neradni dan za zaposlene u ovom sektoru. Tako da je pretpostavka da će se nedostatak gotovine osjetiti do sredine sljedeće sedmice te da će biti potrebna jedan ili dva dana da se situacija normalizira.

Između ostalog, sindikat traži jedinstveni regres za godišnji odmor, božićnicu u iznosu od polovine mjesečne bruto plate te godišnji odmor u trajanju od 31 dan. Osim toga, za zaposlene u saveznim pokrajinama Sjeverna Rajna-Vestfalija i Donja Saksonija traži se značajno povećanje satnice - na 23 eura, prenosi portal tagesschau.