Komentari (60)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Univerzalno na aparatima
Ma ni ne dotiče ih, svakako ne izdaju fiskalni račun kad platiš kešom
Bolje nek zabrane dizanje cijena prije popusta... Ka kad dodju popusti fol 20-30 posto nize, a platis skuplje nego kad nije bilo na popustu.
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
Gomila gluposti, neka zabrane bankama provizije ne plaćanje karticama pa onda možemo pričati o ovome.
ha, gluposti. ko da si rekao da trgovcima zabrane marze. pa ko bi ti radio te poslove badava? ili evo, napravi karticnu organizaciju i nemoj uzimati proviziju.
@zabacivac Nije problem u jednokratnoj transakciji gdje uzme od trgovca 1-2%, problem je u kreditnim karticama kod pojedinih banaka koje uzimaju proviziju od trgovca 8-10%.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Znači ukinuće plaćanje na rate. Ostace mikrokreditne od kumova pa placajte sa kamatom.
I to samo znaci da ce sve biti skuplje.
Ima li sta za one sto ne izdaju fiskalne racune
Udobnost na aparatima, kakve se tu prevare rade.
Domod na aparatima
I najjaca stvar,trgovac mora platiti banci ili kompaniji koja pruza usluge karticnog placanja 3% po transakciji. Jadnik ima marzu 5-7% a daje gadovima 3%. Fuj!
Samo kontrola! Da se zna svaka markica! Al sivom tržištu ovo nece stati u kraj. Mobiteli, sitna elektronicka oprema, brendirans odjeca i ostalo i dalje ce ulaziti u zemlju na razne nacine, bez carinjenja, PDV i naravno izdavat ce se bez racuna.
Samo 30 godina je trebalo da se ovome stane u kraj. LOPOVI. Meni gazda isto govorio, povecaj mu cijenu za 300 na racunar, njemu je to 5-6 KM na ratu, isto mu ga dodje. Banka nama odmah da sve pare naravno. FUJ
Već neko vrujeme vrše propagandu kartilnog plaćanja, a banke nude i pare ako napraviš određen broj transakcija. Žaba im kod mene, prije ću skočit sa mosta nego kupit nešto na kredit, koliko imam toliko trošim.
Malo pritisnite automehanicare nijedan nedaje fiskalni racun,uzimaju lopatom drzavu
Nista mi nije jasno. Je li to ovi ukidaju kamatu? Za trgovca je naravno prednost kad odmah dobije novac, i isplati mu se to stimulisati odredjenim popustom. U Njemackoj je sasvim uobicajeno, da se za placanje u roku od npr. 7 Dana da 3% popusta. Policijske kazne se kod nas placaju pola iznosa u odgovarajucem roku. Je li ovo upravo izmisljaju toplu vodu, treba istraziti da li, gdje, kako i posto su tvorci zakona dosli do kvalifikacija. Travnik?
U normalnim zemljama se danas i prostitutke placaju karticom... kad se pojavis s kesom otprilike te gledaju ko da si dosao s pisacom masinom ili katodnim televizorom... Al dzaba kad shnjo-bo voli da izvadi bunt novcanica, naocigled svih pristunih, pa izvuce stoju za kutiju cigara i baci na pult, i unaprijed vice da nema sitno.
Ajde molim te ne baljezgaj. Ljudi imaju naviku plaćanja kešom koja i nije loša, imaš osjećaj kada plaćaš i odgovorniji si prema novcu, a da ne spominjem ulazak u minuse.
@Squiggly Moderno nije jednako bolje. Mnogo je primjera. Ti plaćaj karticom, a normalna zemlja Njemačka neka skladišti tone zlata, a svake godine kupuje sve više. Ti si pametan, a bankari ti žele sve najbolje. Pisaća mašina ti je također glup primjer jer ona još uvijek ima svoje svrhe.
Kakva je to prevara ako karticom placas na rate oni povuku sve pare a ti rate dugujes banci i firma ti naplati vise kao zato sto je na rate...
Ne povuku sve pare, firmi koja nudi takvu vrstu kupovine banka toj firmi naplacuje proviziju i zato ti bude uvecan racun (neke banke tako rade, a neke uzimaju od vlasnika kartice), a banka predstavi svoju karticu kao beskamatnu i tako lazu narod.
Cash lova na đep i zdravo đaci :p
ovo nema smisla, plaćanje na rate ima svojih troškova, plaćanje karticom ima isto provizije banaka