Komentari (35)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
"Pod nadležnošću Elektroprivrede HZHB nalaze se Mesihovina i Jelovača, u blizini Tomislavgrada. " Ovo vam nije tacno. VE Jelovača je privatna VE.
EPBiH uredno godinama svojim potrošačima uz svaki račun naplaćuje za "obnovljive izvore energije" a imaju jedan vjetropark !!!!! Jel' realno ili je nadrealno...ukratko đe su pare !!!!
treba i solarnu energiju postaviti gore bio bi to pun pogodak.
Smjesna je sad ova sva gradnja uz ovakve nove tehnologije i masine , za vrijeme Titine vladavine je bilo 10 puta vise
Da je sad bivša država, sve ove vjetroparkove bi Energoinvest radio...
Puno podataka nekom narodu, a glavni fale. Kao npr. koliki je procenat iz vjetroelektrana u ukupnoj instaliranoj snagi i energiji EPBIH? To je reda veličine ovako od cibuka za snagu 2% a za energiju manje od 1%. Uvijek se računa da imaš 1/3 energije od te snage jer nema vjetra. E sada glavno pitanje: Koliko treba napraviti Podvelezja da bi se zamijenila snaga iz Tuzle i Kaknja?Koliko će to koštati? I kolika će biti cijena za tu energiju za domaćinstvo i privredu?
A za kaj se brišu lajkovi hahahaha.... Kako je to baš jadno!
Zašto se po svaku cijenu želi uništiti energetska nezavisnost BIH, te nas nekakvi stranci primoravaju da sami pogasimo svoje izvore energije, nedaju nam da gradimo moderni Blok 7, a primoravaju nas (što je protiv našeg Ustava) da trajno uništavamo šume i tlo nestabilnim izvorima struje, koji ne samo da zavise od sunca ili vjetra, već ih je nemoguće reciklirati.
prevodili engleski pa respectively preveli respektivno... bogovi novinarstva :)
Koliki je rok trajanja ovih privatnih VE? Hoće li se isplatiti ovo što su skrhali šume i betonirali temelje i ceste. Više se potroši energije da se ovo napravi nešto se isplati na kraju.
Upravo tako. Uz to dolazi i činjenica da su propeleri napravljeni od vještačkih vlakana koje je nemoguće reciklirati. A o trajnom uništenju zemljišta sa ogromnim betonskim temeljima, uništenju pejzaža, promjeni strujanja zraka u širem obuhvatu itd. apsolutno niko ne govori.
VE Jelovača je privatna elektrana, šta vam je?
Velika zabluda,samo oskrnaviše krajobraze
Devastacija prirode se nastavlja, hajde uništite i vizuru vlašića tim ventilatorima. Vlast u BiH nikako da skonta koliko energije i novca građani i sama država gube na slabo ili nikako izoliranim objektima, ne koriste se invidualni potencijali sunčeve i geotermalne energije, toplinske dizalice i sl.
Kuće dobro izolirati, na krovove staviti panele za toplu vodu i proizvodnju el.energije. Grijati / hladitit kuću toplinskim dizalicama. Ovakim pristupom el.privrede bi imale višak energije za izvoz.
-Izgrađeni su 2018. i 2019. godine, respektivno.- Na kojem je ovo jeziku? Respektivno?
cuj izazov .pa dobro izazov i jeste posto cemo da uvozimo a svoje zanemarimo
još samo pet godina radi termoelektrana u Tuzli a poslije toga svijeće ko ne želi plaćati dvoje i po marke za kolovat uvozne struje a nametnute minderlije iz Kasabe to i ne zanima..
Buraz, moraš se prilagođavati novim vremenima i izazovima, tehnologiji, inače te nema.