Šta je cilj?
41

Orban i Mađari sve dublje prodiru na Balkan: Glavnu ulogu u svemu ima njegova omiljena kompanija

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je u Sjevernoj Makedoniji na vlast stigao VMRO-DPMNE, određeni vanjskopolitički prioriteti zemlje su se promijenili, a u svemu tome svoju priliku je vidio i mađarski premijer Viktor Orban.

Naime, ministar saobraćaja Sj. Makedonije Aleksandar Nikoloski saopćio je na sjednici vlade kako mađarska telekomunikaciona kompanija 4iG planira ući na tržište ove zemlje.

"Nakon promjene vlasti u Skopju, mađarska vlada je Makedoncima odobrila kredit od 500 miliona eura uz povoljne kreditne uslove, a na stolu su i dodatne opcije kredita. Ovaj kreditni plasman može se svrstati u jednu od političkih investicija mađarske vlade kojom se pokušava ojačati utjecaj na Balkanu", navodi portal 444.hu.

Poručili su i kako su u prošlosti od toga najveću korist imali Janez Janša, Milorad Dodik te Aleksandar Vučić.

"Jedna od istaknutih kompanija u tom pogledu je i 4iG koja je već stekla značajne pozicije u Crnoj Gori i Albaniji, a ulaskom u Sj. Makedoniju planiraju dodatno ojačati prisustvo u regiji", ističe se u pisanju mađarskih medija.

Iako mađarski 4iG važi za privatnu kompaniju, mađarski mediji su u nekoliko navrata pisali o povezanosti kompanije s Viktorom Orbanom.

Priča se naročito intenzivirala 2021. godine kada je Orban posredovao u tome da 4iG kupi mađarsku telekom kompaniju Invitech, što je proces koji je trajao mjesecima.

"To je pokazalo da je 4iG prioritet mađarske vlade. Malo je kompanija u Mađarskoj koje su posljednjih godina dobile toliku državnu podršku i direktnu pažnju premijera. Rezultat je da je 4iG, koja je prije nekoliko godina bila osrednja mađarska IT kompanija, u kratkom periodu postala jedna od najvećih korporacija u zemlji s uporištem u nekoliko balkanskih zemalja. Pored telekomunikacija, 4iG je ušao i u odbrambenu industriju kao partner njemačkog giganta Rheinmetalla", piše portal Direkt36.hu.

Ističe se da je 4iG kompanija koja se brzo širi u nekada konkurentnim industrijama, ali uz vrlo jak vjetar u leđa mađarske vlade te se tako kompanija opisuje kao "miljenik Viktora Orbana".

"Država je pomogla usponu 4iG ne samo službenim i regulatornim sredstvima. Kompanija je također imala koristi od velikog broja državnih resursa time što je postala jedan od najvećih korisnika takozvanog Programa obveznica rasta Mađarske narodne banke. U okviru ovog programa, centralna banka je kupovala obveznice raznih kompanija, čime je postala kreditor ovih kompanija. Prema procjenama, 4iG je kroz program dobio 235 miliona eura državnih sredstava što je bila brutalna državna pomoć", analiziraju Mađari.

Telekomunikaciona kompanija za Orbana ima i međunarodni značaj.

"Orban je dugo aktivan na Zapadnom Balkanu, gdje je izgradio bliske saveze sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji dijeli njegove autokratske tendencije, liderima bosanskih Srba i drugim utjecajnim ličnostima u regionu. Jedan važan element Orbanove balkanske strategije, prema izvoru bliskom vladi, jeste da je ranije jak njemačko-austrijski ujecaj u regionu oslabio, a Orban pokušava da ga zamijeni", ističe se.

Dio te strategije su i vanjska ulaganja, što je za Orbana jedna od omiljenih tema.

"Ulaganje u Balkan mu je važno jer Orban vidi Balkan kao regiju u kojoj može igrati vodeću regionalnu ulogu. Balkan je mjesto gdje možemo biti Zapad", rekao je izvor blizak zvaničnicima mađarske vlade.