U prisustvu zvanica
79

Otvoreni radovi na distributivnom gasovodu Pale - Јahorina

D. Be.
Na Јahorini su danas svečano otvoreni radovi na distributivnom gasovodu Pale - Јahorina.

Prethodno je održan radni sastanak rukovodstva "Sarajevo-gasa" iz Istočnog Sarajeva i Јavnog preduzeća "Srbijagasa" sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Na sastanku su prisustvovali generalni direktori "Sarajevo-gasa" Nedeljko Elek i "Srbijagasa" Dušan Bajatović, vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Srpske" Luka Petrović, ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić, a prisutan je i ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je početak radova na distributivnom gasovodu Pale - Jahorina dio kontinuirane borbe da se dođe do kvalitetnog snadbijevanja gasom širom RS-a, a što je "dugo opstruisalo Sarajevo".

"Gas je predstavlja strateški energent za razvoj", rekao je Dodik novinarima na Jahorini.

Prema njegovim riječima, da je ovo urađeno prije 12 godina uz sadašnju cijenu gasa, Republika Srpska je mogla privući značajan broj investitora koji bi sada gradili fabrike uz garanciju jeftinog snadbijevanja gasom.

Svečanom početku radova prisustvovao je i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Kompanija Sarajevo gas Istočno Sarajevo donijela je odluku o zaduživanju u iznosu od 70 miliona KM još 2023. godine, a sve u cilju projekata gasifikacije, gdje spada i dio Pale - Jahorina.

Upravo za ovaj plinovod izdvojit će se 15 miliona KM.

Ostatak kredita, kako je tada naglašeno, namijenjeno je za izgradnju plinovoda na području općina Šekovići, Vlasenica, Milići, Igrišta te Han Pijesak.

Za proširenje distributivne plinske mreže u općinama Istočno Novo Sarajevo - Istočna Ilidža ovim kreditom izdvojeno je 2,6 miliona KM, a 5,8 miliona za rekonstrukciju kotlovnice Toplane-INS u Istočnom Novom Sarajevu.