Radnici traže alternative
59

Portugal je nekada bio raj za "digitalne nomade", a danas vlada značajno ukida olakšice

N. Ž.
Lisabon, Portugal (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Lisabon, Portugal (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Portugal je bio zemlja gdje su se masovno selili "digitalni nomadi", odnosno osobe koje su radile poslove koji nisu zahtijevali da budu vezani za jedno mjesto. Međutim, državne vlasti sada, pod pritiskom stanovništva, ukidaju povlastice.

U Lisabon, glavni grad Portugala, dolazilo je hiljade digitalnih nomada svake godine, a razloga je bilo mnogo. Vrijeme je ugodno kroz cijelu godinu, niske cijene rente, relativno mlada populacija te dobra socijalna scena.

Kako piše Euronews, masovnim dolascima digitalnih nomada u Portugal bi uskoro mogao doći kraj. Lokalno stanovništvo je nezadovoljno, a smatraju da stranci podižu cijene rente i nekretnina.

Statistika kaže da se od 2018. godine cijena stanova u Lisabonu uduplala, a lokalci često za to krive strane radnike, odnosno digitalne nomade.

Pored toga, strani radnici zarađuju više od 3200 eura mjesečno, što je jedan od uslova za dobijanje vize u Portugalu, što je značajno više od lokalnog stanovništva. Mnogi Portugalci rade za oko 1000 eura mjesečno, što je dodatno povećalo pritisak na otežavanje dolaska stranim radnicima.

Portugalske vlasti su poslušale svoje glasače, a sve je počelo od ukidanja tzv. "non-habitual tax residency", odnosno programa koji je dopuštao digitalnim nomadima da plaćaju 20 posto poreza na svoj prihod bez obzira na primanja. Inače, porezni sistem u Portugalu za "obične" građane i strane radnike je progresivan, odnosno porezna rata skače s rastom primanja.

Odluke vlasti su izazvale i veliki broj kritika. Gonçalo Hall, predsjednik firme koja pomaže digitalnim nomadima u Portugalu, kaže da će sada ljudi masovno napuštati ovu zemlju, te da će drugi birati alternativne opcije u Evropi za rad i život.

Kao odlične opcije se nameću Budimpešta i Talin, koji su i dosta jeftiniji od Lisabona (po cijeni života i rente), ali gdje lokalne i nacionalne vlasti daju povlastice za digitalne nomade.