Iznenađujući podaci
2

Postaje li istočna Njemačka motor razvoja cijele države?

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz instituta "ifo" su objavili podatke koje u Njemačkoj smatraju impresivnim. Naime, objavili su da je izgledno da će privreda na istoku Njemačke u narednih nekoliko godina natprosječno rasti u odnosu na njemačku privredu u cjelini.

Očekuje se da će taj rast u istočnonjemačkim pokrajinama ove godine iznositi 1,1 posto, a da će sljedeće godine iznositi 1,7 posto. Poređenja radi, rast njemačke privrede u cjelini bi ove godine trebao iznositi 0,4 posto, a sljedeće godine 1,5 posto.

Joachim Ragnitz iz instituta "ifo" je izjavio da postoji nekoliko razloga za to. Prema njegovim riječima, na istoku Njemačke postoji snažan rast, posebno u uslužnom sektoru.

Naglo povećana kupovna moć

Postoje i drugi razlozi visokog privrednog rasta na istoku zemlje, ali je malo vjerovatno da će oni dovesti do dugoročnog privrednog rasta.

"Prošle godine su postojali različiti nivoi prilagođavanja penzija na istoku i zapadu", napomenuo je Oliver Holtemoller iz instituta IWH.

Penzije su od 1. jula na istoku veće za 5,86 posto dok su na zapadu veće za 4,39 posto. To znači da penzioneri imaju više novca, a time je njihova kupovna moć veća. S obzirom na to da je na istoku više penzionera, onda je spomenuto prilagođavanje primjetnije nego na zapadu Njemačke. Holtemoller je podsjetio da povećanje minimalne plate ima sličan učinak.

No, kako je istakao, povećana kupovna moć usljed povećanja penzija neće biti primjetna u stopama ekonomskog rasta od ove godine. Pošto su prošle godine penzije izjednačene, buduća procentualna povećanja penzija će biti jednaka i na istoku i na zapadu.

Ekonomija na istoku manje ovisna o izvozu

Osim veće kupovne moći, postoji još nešto što je uzrokovalo snažnije povećanje proizvodnje na istoku nego na zapadu. Naime, kako je ukazao Ragnitz, proizvodnja na istoku je manje pogođena ograničenjima. Klaus-Heiner Rohl iz instituta IW je naglasio da je prethodno navedeno izraz suštinske razlike između industrija istoka i zapada.

"Ekonomija na istoku je prvenstveno zasnovana na domaćoj potrošnji dok industrija na zapadu uveliko ovisi o izvozu. U fazi slabe ekonomije, kroz koju trenutno prolazimo, ekonomija na zapadu Njemačke je mnogo više pogođena nego ekonomija na istoku Njemačke", izjavio je Rohl.

Savezne pokrajine, kao što su Bavarska i Baden-Wurttemberg, imaju, kako je napomenuo, industrije koje u velikoj mjeri ovise o izvozu, posebno se to odnosi na automobilsku industriju i mašinstvo.

"Skoro četvrtina njemačkih DAX (njemački dionički indeks) kompanija nalazi se u Bavarskoj, uključujući globalne kompanije kao što su Adidas, BMW i Siemens", dodaje Rohl.

Mjesto globalnih igrača

Sve više međunarodnih kompanija dolazi na istok Njemačke. Pa tako Intel i TSMC namjeravaju napraviti velike proizvodne pogodne. Kompanija Tesla je već otvorila tvornicu u kojoj je zaposleno 12.000 ljudi.

Šansa ili rizik

Holtemoller je ukazao da neke od kompanija dobijaju od vlasti subvencije koje iznose milijarde eura, ali da to predstavlja rizik od zatvaranja njihovih proizvodnih pogona kada više ne bude tih subvencija. Poručio je vlastima da nešto moraju uraditi po ovom pitanju, sugerirajući im da osnaže potencijal radne snage i poboljšaju integraciju useljenika na tržištu rada.

"U pokrajini Saksonija-Anhalt je samo osam posto zaposlenih stranaca. Više tolerancije i različitosti bi moglo pozitivno utjecati na sposobnost inovacija, a time i na ekonomski uspjeh", dodaje Holtemoller.

Udio u njemačkom bruto društvenom proizvodu (BDP)

S obzirom na to da udio istoka Njemačke u ukupnom njemačkom BDP-u iznosi 16 posto, Ragnitz smatra da je sigurno da se ovaj dio zemlje ne može nazvati motorom njemačke ekonomije u cjelini, piše tagesschau.