U 86. godini
50

Preminuo indijski tajkun pod čijim su vodstvom Jaguar i Land Rover postali indijsko vlasništvo

B. R.
Ratan Tata, indijski tajkun (Foto: EPA-EFE)
Ratan Tata, indijski tajkun (Foto: EPA-EFE)
Iz indijskog konglomerata Tata Group saopćili su da je u 86. godini preminuo Ratan Tata, koji je duže od 20 godina vodio spomenuti konglomerat.

Tata je bio jedan od najpriznatijih indijskih biznismena u svijetu, a Tata Group je jedna od najvećih indijskih kompanija, s godišnjim prihodom većim od 100 milijardi dolara. Aktuelni predsjednik spomenute grupacije Tata Sonsa je Ratana opisao kao "zaista neobičnim liderom".

Tata Group je pod vodstvom Ratana Tate napravio nekoliko velikih akvizicija, među kojima je preuzimanje anglo-nizozemskog proizvođača čelika Corus, britanskih proizvođača automobila Jaguar i Land Rover te najvećeg svjetskog proizvođača čaja Tetley.

Britanski list Economist je 2011. objavio da je tajkun Ratan Tata "titan" koji je kompaniju transformirao iz porodične kompanije u globalnu kompaniju.

"Posjeduje manje od jedan posto grupacije koja je nazvana po njegovom prezimenu, ali je ipak titan - najmoćniji biznismen u Indiji i jedan od najutjecajnijih u svijetu", napisao je Economist.

Indijski premijer Narandra Modi je izjavio da je Ratan Tata bio "poslovni vizionar, saosjećajna duša i izuzetno ljudsko biće".

Tata je rođen u tradicionalnoj porodice iz zajednice Parsi. Studirao je arhitekturu i građevinarstvo na američkom Univerzitetu Cornell, a kompaniji Tata se pridružio 1962. godine, prenosi BBC.