Zastrašujuće poruke
77

Četiri države upozorile Rusiju da ne prijeti nuklearnim oružjem, jedna ima bliske veze s Moskvom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Države članice Kvadrilateralnog sigurnosnog dijaloga (Sjedinjene Američke Države, Australija, Indija i Japan) izrazile su snažno neodobravanje ruske moguće upotrebe ili puke prijetnje upotrebom nuklearnog oružja.

Zanimljivo je da se izjavi pridružila i Indija koja inače ima blisku saradnju s Rusijom, posebno u vojnim pitanjima. Nakon uvođenja zapadnih sankcija Indija je povećala uvoz ruske nafte.

Države su ponovno potvrdile potporu poštivanju međunarodnog prava i načela Povelje UN-a, uključujući teritorijalnu cjelovitost i suverenitet svih naroda te mirno rješavanje sporova.

"Izražavamo našu najdublju zabrinutost zbog rata koji bjesni u Ukrajini, uključujući strašne i tragične humanitarne posljedice. Svatko od nas je posjetio Ukrajinu od početka rata i uvjerio se u to iz prve ruke; ponavljamo potrebu za sveobuhvatnim, pravednim i trajnim mirom u skladu s međunarodnim pravom, u skladu sa svrhom i načelima Povelje UN-a, uključujući poštivanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti", stoji u saopćenju.

Lideri su istaknuli negativan utjecaj rata u Ukrajini na globalnu sigurnost hrane i energije, posebno za zemlje u razvoju i najmanje razvijene zemlje.

“U kontekstu ovog rata, dijelimo mišljenje da je uporaba ili prijetnja uporabom nuklearnog oružja neprihvatljiva. Naglašavamo važnost poštivanja međunarodnog prava, te u skladu s Poveljom UN-a, ponavljamo da se sve države moraju suzdržati od prijetnje silom ili uporabe sile protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države", poručili su čelnici Kvadrilaterale.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrii Sybiha izjavio je, pozivajući se na podatke ukrajinske obavještajne službe, da Rusija ove zime planira udariti na ukrajinska kritična nuklearna energetska postrojenja.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji odlazi s dužnosti krajem septembra, skeptičan je prema upozorenju vladara Kremlja Vladimira Putina usred rasprava o dopuštanju Ukrajini da pokrene dugometne udare protiv Rusije.