Okrugli sto u Sarajevu
2

Privrednici traže hitnu izmjenu deviznih propisa: Otežano funkcioniranje platnog prometa s inostranstvom

B. R.
Okrugli sto o deviznim propisima u Sarajevu (Foto: AmCham BiH)
Okrugli sto o deviznim propisima u Sarajevu (Foto: AmCham BiH)
Okrugli sto o deviznim propisima u Bosni i Hercegovini održan je danas u Sarajevu, a tom prilikom je zaključeno da su ti propisi zastarjeli te da su kao takvi ozbiljna prepreka za funkcioniranje platnog prometa s inostranstvom.
Iz Američke trgovačke komore u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH), koja je bila organizator okruglog stola uz podršku partnera iz Vijeća stranih investitora (FIC), Udruženja banaka Bosne i Hercegovine i Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH), saopćili su da su trenutni propisi doneseni prije mnogo godine i da sadrže niz nelogičnih ograničenja.

Podsjetili su da se tim ograničenima otežava plaćanje i primanje deviza iz inostranstva, što predstavlja problem i za građane i za privredu.

Predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković je ukazao je da zbog tih prepreka Bosna i Hercegovina svakodnevno gubi značajne strane investicije.

"Analizom poslovanja, kao i vanjskotrgovinske razmjene, koja u proteklom periodu jasno oslonjena na evropsko tržište, bilježi smanjenje od jedne milijarde KM, evidentno je da oslanjanje na jedno tržište te potresi koji ga prate se reflektiraju na bh. tržište. Dodatni problem je neusklađenost sistema deviznog poslovanja, koji čak unutar Bosne i Hercegovine ima nedosljednosti, a posebno neusklađenost s određenim međunarodnim standardima, a na koje privrednici ukazuju već duže vrijeme", naveo je Vuković.

Okrugli sto o deviznim propisima u Sarajevu (Foto: AmCham BiH)
Okrugli sto o deviznim propisima u Sarajevu (Foto: AmCham BiH)

Izvršna direktorica FIC-a Sanja Miovčić je podsjetila da su članice organizacije koju predstavlja iz zemalja EU te da mogu dati značajan doprinos, zajedno s ostalim akterima, prilikom usklađivanja zakonodavstva u oblasti platnog prometa i deviznog poslovanja s direktivama i propisima EU.

Osim toga, kako je naglasila, mogu doprinijeti u nastojanjima Bosne i Hercegovine da integriše svoje finansijske sisteme u evropski ekonomski i tržišni prostor, što je neophodno za članstvo u SEPA-i.

Učesnici okruglog stola usaglasili su se da je sada pravi trenutak za reformu deviznih propisa, posebno u kontekstu priprema za pristupanje SEPA prostoru, na šta je ukazao i predsjednik Udruženja banaka Edis Ražanica.

"Ovim korakom bi se omogućile brže, jednostavnije i sigurnije transakcije na međunarodnom tržištu, čime bi se dodatno potaknuo ekonomski rast i privukle investicije. Ključni problem predstavlja međusobna neusuglašenost propisa kojima se reguliše ovu oblast", istakao je.

Prema riječima Ražanice, banke bi u kontekstu deviznog poslovanja trebale biti neutralni učesnici, ali, upravo zbog nejasne regulative, banke se često nađu u obavezi provjeravati vjerodostojnost i sadržaj dokumentacije, što nije, niti bi trebalo biti njihova obaveza.

"S obzirom na posljedice koje odsustvo učinkovitog deviznog sistema ima po privredu, zajednički nastup partnerskih organizacija, poput ovog današnjeg, smatramo ključnim u procesu dizanja svijesti i djelovanja na polju unapređenja propisa o deviznom poslovanju i integracije u međunarodne platne sisteme, prije svega SEPA prostor", izjavio je generalni sekretar AmCham BiH Nedim Hamzić.

Kao rezultat ovog događaja, uskoro će nadležnim institucijama biti upućena inicijativa s konkretnim prijedlozima za izmjene deviznih propisa, uz nadu da će institucije aktivno podržati ovu inicijativu i brzo ukloniti nelogične prepreke, saopćili su iz AmCham BiH.