Izgradnja započela 2017.
66

Propao projekat luksuznog naselja Golden Hills u Tarčinu, prodaju se nekretnine

A. Ku.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Općinski sud u Sarajevu zakazao je za 27. novembar prodaju nekretnina luksuznog naselja Golden Hills Bosnia u Tarčinu, naselju nedaleko od glavnog grada BiH.

Izgradnju vila je prije sedam godina pokrenula tursko-švicarska firma "Dido".

Procijenjena vrijednost nekretnina iznosi skoro tri miliona KM, a na prvom ročištu neće se moći prodati ispod polovine utvrđene vrijednosti.

Navodi se da je najbolji ponuđač, odnosno kupac dužan da kupoprodajnu cijenu po kojoj je nekretnina prodata položi sudu u roku od 30 dana.

Ako kupac u tom roku ne položi cijenu prodaja će se proglasiti nevaljanom i novim zaključkom odrediti da je nepokretnost prodana drugom po redu ponuđaču koji treba po prijemu tog zaključka sudu deponovati prodajnu cijenu u roku od 30 dana.

Ukoliko drugi ponuđač ne položi cijenu u ostavljenom roku sud će nekretninu ponuditi trećem ponuđaču pod istim uslovima.

Izgradnju luksuznog naselja sa 29 vila u Tarčinu počela je firma Dido d.o.o. Sarajevo 2017. godine.

Međutim, zbog finansijskih poteškoća projekat je polovično urađen te su vile nedovršene i neopremljene.

Firma je investiciju procjenjivala na oko sedam miliona eura, a bilo je planirano da bude okončana do kraja 2018. godine.

Kompaniji Dido računi su već nekoliko godina u blokadi, a ima i porezni dug veći od 100 hiljada KM. Nekretnine je "poklopila" Ziraat Bank koja nastoji u izvršnom postupku naplatiti uložena sredstva.