Najavili promjene
66

Resorno ministarstvo o subvencioniranju "Aluminija": Odluku donijela prethodna vlada 2019.

B. R.
Mostarski Aluminij dobijao subvencije vlasti za isplatu doprinosa (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mostarski Aluminij dobijao subvencije vlasti za isplatu doprinosa (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine (FMERI) su se oglasili o subvencioniranju mostarskog "Aluminija" sredstvima iz entitetskog budžeta.
Oglasili su se nakon što je Ured za reviziju institucija FBiH utvrdio da je "Aluminij" prošle godine dobio subvenciju od 300.800 KM za uvezivanje staža radnika, iako ova kompanija nije imala prava na to.

Naime, kako je navedeno u revizorskom izvještaju, pravo na spomenutu subvenciju imaju privredni subjekti u čijem je osnovnom kapitalu kapital FBiH ili bilo kojeg nivoa vlasti u ovom entitetu zastupljen s manje od 50 posto.

"Aluminij" ima mješovitu strukturu vlasničkog udjela, gdje Vlada FBiH ima 44 posto, Vlada Hrvatske 12 posto i pojedinačni dioničari ili kapital u privatnom vlasništvu 44 posto.

Međutim, u resornom ministarstvu tvrde da su privatne kompanije u program subvencioniranja staža uključene 2018. godine, a da je godinu kasnije uključen i "Aluminij".

"'Aluminiju' su još od tada svake godine uredno uplaćivana sredstva za izmirenje duga za penzijsko i invalidsko osiguranje. Valja naglasiti da je Vlada FBiH prvi program subvencioniranja doprinosa usvojila 2012., ali da se odnosio isključivo na javna preduzeća. Izmjenama kriterija i uslova 2018. omogućeno je i privatnim preduzećima da apliciraju i koriste ova namjenska sredstva", tvrde.

Kako su saopćili, pošto to očito nije bitno jer je bilo važno ukazati kako se navodno ide na ruku radnicima "Aluminija" zbog političkog utjecaja, također tvrde da "Aluminij" prošle godine ni po jednom kriteriju nije bio među prve tri kompanije kojima su doznačena sredstva.

"Jasno je svima zašto je baš ova kompanija izazvala toliko zanimanje. 'Aluminij' je prošle godine dobio subvenciju u iznosu od 300.000 KM dok je za vrijeme prethodne Vlade za tri godine dobio više od 1,7 miliona KM. Jasno je valjda svima zašto tada to nije bilo interesantno, kao i zašto sada jeste", konstatirali su u FMERI-ju.

Kako su istakli, prosta statistika odobrenih sredstava za 2023. kaže da su najveći iznosi odobreni kompanijama Hidrogradnja Sarajevo, Željezara Zenica i "Krivaja" Zavidovići.

"Gledajući prosječnu visinu iznosa po radniku na pročelju su kompanije BNT Hidraulika Travnik, 'Zrak' Sarajevo i SEP Nova Posušje dok je po broju radnika kojima smo omogućili penzionisanje na prvom mjestu Hidrogradnja, a slijede je 'Krivaja' i 'Borac' Travnik", dodaju.

Uvjeravaju da su kriteriji za dodjelu sredstava naslijeđeni od prethodnog saziva Vlade te da su aktuelna Vlada i resorno ministarstvo u procesu analize i revidiranja tih kriterija.

"Namjera je da se izmjenama upravo utvrde najpravedniji mogući principi i kriteriji za korištenje sredstava spomenutog programa", naglasili su.

U FMERI-ju su istakli da je aktuelni saziv Vlade počeo s radom u maju prošle godine te da nisu stigli da sve naslijeđene procedure i prakse u kratkom roku analiziraju, revidiraju i primijene u izmijenjenom obliku, što je, kako su zaključili, sveobuhvatan proces.