Simbolična cijena
59

Rim bi uskoro mogao početi naplaćivati prilazak fontani Trevi, žele smanjiti broj turista

N. Ž.
Fontana di Trevi, Rim (Foto: EPA-EFE)
Fontana di Trevi, Rim (Foto: EPA-EFE)
Gradsko vijeće Rima bi uskoro moglo razmatrati inicijativu da se za fontanu Trevi uvede sistem naplate prilaska, gdje bi turisti plaćali dolazak na mjesto oko ovog historijskog spomenika.

Kako je predložio Alessandro Onorato, jedan od vijećnika u Rimu zadužen za turizam, ovim bi se smanjio broj ljudi koji stoje pored fontane "jedući sladoled ili pizzu", čime "ne pokazuju poštovanje koje spomenik zaslužuje."

Sistem bi uveo plaćanje karti za prilazak ovom spomeniku, koje bi bile besplatne za građane Rima i koštale simboličnih 1 euro za turiste.

Međutim, Onorato ističe da je ovo samo "jedna od ideja" s kojima se Rim planira boriti protiv "pretjeranog turizma" (overtourism, engl.), problema zbog kojeg su u brojnim evropskim gradovima ovo ljeto održani masovni protesti.

Inače, naplaćivanje karata nije novo rješenje za Italiju. Venecija je ove godine uvela sistem gdje se ulaz u stari dio grada naplaćuje, a lokalne vlasti još razmatraju koliko je sistem bio uspješan.

Vrijedi još istaći da Rim u prosjeku godišnje posjeti 35 miliona turista, s tim da se ove godine očekuje da će se brojka premašiti.