Potrebna ulaganja
25

Ruski ministar energetike priznao da je država iscrpila zalihe iz sovjetske ere

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija je iscrpila svoje rezerve energije iz sovjetske ere i elektroprivreda zemlje treba financiranje, rekao je ruski ministar energetike Sergey Tsivilev.

Govoreći na privrednom forumu u ruskom Vladivostoku, Tsivilev je rekao da su rezerve električne energije stvorene tokom sovjetske ere "iscrpljene".

Odgovarajući na pitanje kako će ruski Daleki istok prebroditi jesensko-zimsko razdoblje i poduzimaju li se dodatne mjere za pouzdanu opskrbu energijom ove zime.

"Glavni razlog [za iscrpljivanje rezervi iz sovjetske ere] je nedostatak sredstava za modernizaciju i održavanje opreme", rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass u svom prvom intervjuu kao ruski ministar energetike, objavljenom u ponedjeljak.

"Kako bismo smanjili rizike, subjekte Dalekoistočnog saveznog okruga već smo klasificirali kao regije s visokim rizikom u elektroenergetskoj industriji i provodimo mjere za smanjenje nesreća i poboljšanje pouzdanosti proizvodnje toplinske energije", rekao je.

Lokalne vlasti će do 1. oktobra provesti obuku za hitne intervencije u svim regijama Dalekog istoka Rusije, rekao je ministar energetike.

Također su pojačane pričuve za hitne slučajeve, a elektrane su opskrbljene rezervama goriva.

"Ove mjere kolektivno će nam omogućiti da brzo otklonimo moguće vanredne situacije", rekao je Tsivilev.

Prema nezavisnoj ruskoj novinskoj kući The Moscow Times, potrošnja električne energije na Dalekom istoku Rusije iznosi 69 milijardi kWh godišnje, a to će narasti na 96 milijardi kWh do 2030. Potrošnja energije u regiji porasla je za 3,5 posto prošle godine, a 1,4 posto u Rusiji sveukupno.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je 5. septembra na privrednom forumu da se "neke regije, naselja i veliki dalekoistočni investitori već suočavaju s nedostatkom električne energije" i "prisiljeni su čekati puštanje u rad novih stanica, što koči izgradnju, industrijske objekte i infrastrukturu."