Jubilarni Dani jabuke
0

Sajam jabuke u Goraždu okupio blizu 100 izlagača iz regiona: "Hrana nikada neće biti jeftinija nego sad"

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
U Goraždu je počela jubilarna 20. privredno-kulturna manifestacija "Dani jabuke" koja je okupila brojne izlagače iz BiH i zemalja regiona.

Organizatori sajma Udruženje "Dani jabuke" uspjeli su i ovaj put u izložbeno-prodajnom dijelu okupiti oko 100 izlagača iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i agroturizma što ovaj sajam svrstava u vodeće sajmove u okruženju, što potvrđuju i brojni stručnjaci koji su stigli na otvaranje manifestacije.

"Svake godine mi je zadovoljstvo biti ovdje, zato što je Poljoprivredno-prehrambeni fakultet prva adresa gdje se možete obratiti za neku podršku i pomoć. Činjenica je da živimo u vremenu gdje se jasno mora reći da hrana nikad neće biti jeftinija nego što je sad, a sve je manje i manje ljudi koji se bave proizvodnjom", istakao je Muhamed Brka, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U Goraždu imaju razloga da se ponose sajmom jabuke, jer kako ističu predstavlja podršku jačanju ekonomije i razvoju ove vrste lokalnog poduzetništava, posbeno uzmu li se u obzir zabrinjavajući podaci koje su istakli iz Vanjskotrgovinske komore o ogromnom disbalansu uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda.,

"Vanjskotrgovinska komora i cijeli sistem pomaže i podržava manifestaciju jer je to najznačajniji privredni događaj u ovom dijelu BIH. Činjenica je da je vanjskotrgovinski bilans uvoza i izvoza jako negativan, Mi smo u pola ove godine imali izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda 550 miliona, a uvezli smo 2,4 milijarde, to je frapantan i poražavajući podatak, a u isto vrijeme, ako razumijemo činjenice i ohrabrujuće, zato što moramo ovaj debalans nadomjestiti tako što moramo raditi na tome da se sistematski udružimo, pomognemo proizvođačima da se modernizuju i zaštite u svakom pogledu. Vi u Goraždu imate priliku da se udružite i sa proizvođačima iz regije i zajedno nastupite prema trećem tržištu", poručio je Nihad Bajramović, sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov svečano je otvorio sajam uz naglasak da je cilj manifestacije zadržati i popraviti imidž voćarskog grada i plasirati ga visoko na ljestvicama ostalih razvojnih oblasti.

"Jabuka je simbol zdravlja, a ovo je jedna zdrava okolina, zdrava sredina koja ima dobre i vrijedne ljude koji rade na tome da se zadrži taj status. Mi smo pokrovitelji sajma i njegova organizacija i kvalitet neće se dovesti u pitanje ni u narednom periodu", istakao je Ćulov.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović ističe kako je sajam jabuke brend koji na najbolji način promoviše grad, kanton ali i cijelu Gornjedrinsku regiju.

"Pored industrije, turizam i poljoprivreda predstavljaju ključ za razvoj ovog područja i grada Goražda, promocija poljoprivrede kroz sajam posebno dobija na značaju ako je poznata važnost proizvodnje hrane u Evropi, ovo područje ima veliki potencijal za proizvodnju zdrave hrane i zadatak svih nas da nastavimo razvijati ovaj segment kako bi građani konzumirali zdravu hranu", poručio je Imamović.

Osim primamljivih domaćih proizvoda kojim obiluje sajam među kojima posebno mjesto zauzima kraljica voća jabuka tu su i proizvodi od jabuke, mogu se naći i sve druge vrste domaćih, ukusnih proizvoda od drugih vrsta voća, povrća, pčelinjih proizvoda, čak i mesa i prerađevina od mesa.

Predviđen je niz stručnih predavanja iz oblasti poljoprivrede te zaštite okoliša, a tradicionalni sadržaj bit će i kviz znanja za učenike poljoprivrednih škola iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Također, za učenike ugostiteljskih škola održat će se takmičenje u pravljenju specijaliteta od jabuke.

U okviru manifestacije između ostalih bit će dodijeljene plakete za najuspješnije proizvođače u oblasti biljne te animalne proizvodnje, kao i posebna priznanja pojedincima i institucijama za jubilarnih 20. godina sajma.