Omanski prijevoznik
245

SalamAir sljedećeg mjeseca uvodi letove između Muscata i Sarajeva

M. P.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Omanski niskotarifni avioprijevoznik SalamAir započet će operacije između Muscata i Sarajeva sljedećeg mjeseca, postavši osma aviokompanija Zaljeva koja će održavati letove do glavnog grada Bosne i Hercegovine ovog ljeta.

SalamAir će održavati jednu sedmičnu rotaciju između dva glavna grada, svakog ponedjeljka, počevši od 12. jula. Putovanje, koje traje više od šest sati, obavljat će se avionom Airbus A320neo sa 180 sjedišta. To je prvi put da će Sarajevo i Muscat biti povezani redovnim avionskim linijama. Na osnovu podataka OAG-a, u 2019. godini, 9.784 putnika letjelo je indirektno između Sarajeva i Muscata.

Sarajevo postaje jedini grad u bivšoj Jugoslaviji koji je povezan s Omanom, piše Ex-Yu Aviation News.

Sarajevski aerodrom iz Zaljeva trenutno opslužuju Flydubai iz Dubaija, Air Arabia iz Šardže, Air Arabia Abu Dhabi iz glavnog grada Emirata, Jazeera Airways iz Kuvajta, Flynas iz Rijada i Džede i Gulf Air iz Bahreina. Pridružit će im se Kuwait Airways naredne subote.

Jedan broj ovih avioprijevoznika će povećati broj operacija do Sarajeva sredinom sljedećeg mjeseca zbog praznika Ramazanskog bajrama, a Flydubai će obavljati do četiri dnevna leta za glavni grad Bosne i Hercegovine odabranim danima.

Uvođenje usluge SalamAir iz Muscata rezultirat će povezivanjem Sarajeva sa svim zemljama Vijeća za zaljevsku saradnju, osim Katara, a njegova nacionalna aviokompanija u martu 2020. godine prekinula je letove za glavni grad Bosne i Hercegovine kao rezultat pandemije koronavirusa. Skoro sva potražnja od Zaljeva do Sarajeva generira se isključivo tokom ljeta, a skoro svi letovi se obavljaju sezonski.