Zimski raspored
130

Wizz Air povećava broj letova iz Sarajeva i Tuzle, a smanjuje operacije iz Banje Luke

A. K.
Wizz Airovi avioni na tuzlanskoj pisti (Foto: A. K./Klix.ba)
Wizz Airovi avioni na tuzlanskoj pisti (Foto: A. K./Klix.ba)
Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air uvela je promjene u kontekstu broja letova tokom predstojeće zimske sezone. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u novom rasporedu vožnje, ova aviokompanija povećava broj letova iz Sarajeva i Tuzle, dok smanjuje operacije iz Banje Luke.
Kako piše ExYu Aviation, tokom predstojećeg zimskog perioda, koji traje od 27. oktobra ove do 29. marta 2025. godine, Wizz Air će obaviti 9.946 letova ka i sa tržišta regiona.

Niskobudžetni prijevoznik će smanjiti svoje operacije za 7,3 posto, dok će imati 1.922.568 sjedišta na prodaju, što je pad od 13,9 posto u poređenju sa prošlom zimom.

Ovo smanjenje uglavnom je rezultat Wizz Airovih akcija na dva najveća tržišta u bivšoj Jugoslaviji Makedonije i Srbije. Rast na ostalim tržištima prvenstveno je rezultat povećanja učestalosti na postojećim rutama ili korištenja aviona sa većim kapacitetom.

Do sada, aviokompanija je najavila samo jednu novu rutu iz regiona ove zime, između rimskog aerodroma Fiumicino i Međunarodnog aerodroma Sarajevo, koja kreće 29. oktobra.

Jedini drugi grad u regionu, gdje će Wizz Air smanjiti svoje operacije je Banja Luka, sa padom od 2,4 posto u dostupnom kapacitetu ili 1.082 manje sjedišta. S druge strane, Wizz Air će dodati najviše sjedišta u Sarajevu.

Sa više letova na svojoj postojećoj liniji za Luton, kao i pokretanjem letova između Rima i glavnog grada Bosne i Hercegovine, kapacitet će porasti za 242,5 posto, sa dodatnih 52.120 sjedišta.

Tuzla se također vraća rastu, sa dodatnim frekvencijama na mreži prijevoznika iz tog grada, što rezultira povećanjem kapaciteta od 18,4 posto, odnosno dodatnih 14.334 sjedišta.

Ova informacija posebno je važna za tuzlanski aerodrom, koji se našao u velikom problemu, a nakon što je Wizz Air zatvorio svoju bazu, povukao bazne avione te drastično reducirao broj linija i sedmičnih opracija.

Također, otvorena je mogućnost i da spomenuta niskobudžetna aviokompanija već iduće godine ponovno uspostavi bazu iz Tuzle, što je Klix.ba ranije otkrio.