Razmjena iskustava
112

Sarajevo po uzoru na Beč namjerava da energiju proizvodi iz otpadnih voda

B. R.
Posjeta delegacije KS bečkom energetskom postrojenju (Foto: Grad Beč)
Posjeta delegacije KS bečkom energetskom postrojenju (Foto: Grad Beč)
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak (NS) i njegovi pomoćnici su 25. i 26. juna u organizaciji Međunarodnog ureda Grada Beča posjetili austrijski glavni grad.

Kako su saopćili iz Grada Beča, ugostio ih je Jurgen Czernohorszky, čelnik Grada Beča zadužen za klimu, okoliš, demokratiju i osoblje. Razgovarali su o kvalitetu zraka, planovima za daljinsko grijanje i prelasku na obnovljive izvore energije.

Bojan Bošnjak i Jurgen Czernohorszky (Foto: Grad Beč)
Bojan Bošnjak i Jurgen Czernohorszky (Foto: Grad Beč)

Ove inicijative i budući projekti usmjereni su ka klimatskoj neutralnosti i unapređenju infrastrukture kojima su se, kako su naveli, posvetila oba grada. S dužinom većom od 1.300 kilometara, bečka mreža daljinskog grijanja već je jedna od najvećih u Evropi i snabdijeva 440.000 domaćinstava i 7.800 poslovnih objekata.

Prakse i dugogodišnja iskustva Beča, kao međunarodnog lidera u korištenju energije iz obnovljivih izvora za daljinsko grijanje, mogu poslužiti kao, kako su istakli, dobar primjer za Sarajevo.

U fokusu posjete Beču bio je i obilazak postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ebswien, koje pročišćavanjem otpadnog mulja proizvodi biogas bogat energijom. Ovo postrojenje je energetski nezavisno od 2020. godine i uspješno smanjuje emisije ugljendioksida (CO2) za 40.000 tona godišnje.

Sarajevo namjerava iskoristiti ovaj resurs za proizvodnju održive energije i time iscrpiti potencijale koje posjeduje. Bečko postrojenje može poslužiti kao uzor za učinkovito korištenje ovih energetskih izvora u sarajevskom prečistaču otpadnih voda Butile.

Ovaj susret predstavlja iskorak u saradnji između Beča i Kantona Sarajevo u oblasti održivog razvoja i zaštite okoliša. Planiran je nastavak saradnje kroz stručne radionice i razgovore, saopćili su iz Grada Beča.