Upozorili iz Hifa Oila
95

Snabdijevanje kerozinom bi moglo biti ugroženo zbog nedovoljnih skladišnih kapaciteta

M. P.
Problemi bi nastali ukoliko bi bio povećan broj aviona koji slijeću na bh. aerodrome
Problemi bi nastali ukoliko bi bio povećan broj aviona koji slijeću na bh. aerodrome
Snabdijevanje i distribucija kerozina za avione koji slete na aerodrome u našoj zemlji za sada se odvija bez problema. Međutim, to bi u nekom narednom periodu moglo biti ugroženo.

Kako je za Klix.ba kazao Venan Hadžiselimović, izvršni direktor Hifa Oila, jedine kompanije u BiH koja obezbjeđuje kerozin za sve avione koji slete na neki od domaćih aerodroma, problem u njihovom poslovanju predstavljaju nedovoljni skladišni kapaciteti.

Za sada se to snabdijevanje odvija bez problema i svi avioni koji lete po planu i rasporedu nemaju razloga za brigu. Međutim, ukoliko bi se desilo da na aerodrome u BiH neplanski sleti veći broj aviona, onda bi osigurane količine za redovne letove bile ugrožene.

"Bosna i Hercegovina je uvozno orijentisana država po pitanju snabdijevanja svih derivata i postavlja se pitanje sigurnosti snabdijevanja u vanrednim okolnostima. Hifa Oil, kao jedan od velikih distributera naftnih derivata i jedini distributer kerozina za sarajevski i tuzlanski aerodrom, za sada garantuje obezbjeđenje dovoljnih količina za nesmetano funkcionisanje svih kupaca, a posebno aviokompanija čiji letovi su najavljeni 2022. godinu", istakao je Hadžiselimović.

Venan Hadžiselimović, izvršni direktor Hifa Oila
Venan Hadžiselimović, izvršni direktor Hifa Oila

Hadžiselimović kaže i kako će sistem funkcionisati besprijekorno, ali upozoravaju i na mogućnost da to u nekom periodu bude ugroženo jer su im potrebni skladišni kapaciteti opremljeni po najsavremenijim standaridma, koji daju aviokompanijama sigurnost u bilo kojim uslovima kretanja.

"Hifa Oil svoje poslovanje prilagodila je trenutnoj situaciji i obavezala se da će nastaviti regularno snabdijevanje i dostupnost kerozina, ali to bi u nekom dugoročnom periodu moglo biti ugroženo ukoliko se ne bi riješilo pitanje obezbjeđenja neophodnih skladišnih kapaciteta. Kao ozbiljna kompanija smo dokazali da i u standarnim i kriznim momentima možemo odgovoriti zahtjevima. Novi kapaciteti bi dali još dimenziju više za sigurnost snabdjevanja", poručio je Hadžiselimović.