Prošao prvu prepreku
5

Šta donosi prijedlog zakona o zapošljavanju u FBiH: Tačni podaci o nezaposlenim i pitanje stranaca

B. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, što vlasti smatraju ključnim korakom ka preciznijem evidentiranju nezaposlenih i stvarnoj raspoloživosti radne snage.

Prema izjavama iz Ministarstva rada i socijalne politike, zakon bi trebao pomoći u jasnijem sagledavanju tržišta rada i osigurati podatke koji će biti relevantni za ekonomske politike.

Ministarstvo podsjeća da zakon nije dobio potrebnu podršku u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u julu ove godine, zbog čega je vraćen na ponovno usvajanje. Nakon toga je ponovo uveden u parlamentarnu proceduru.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić ističe važnost ovog zakona za ekonomski razvoj i zadržavanje mladih u zemlji. Prema njegovim tvrdnjama, na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u Federaciji BiH trenutno se nalazi više od 260.000 nezaposlenih, no ministar naglašava da samo oko 70.000 osoba aktivno traži posao, dok su ostali neaktivni tražioci.

Delić je rekao da se mnogi nalaze na evidenciji zbog zdravstvenog osiguranja ili socijalnih prava, iako su već zaposleni, često na crno, što šteti radnicima i penzionom sistemu.

Delić tvrdi da će zakon omogućiti smanjenje rada bez ugovora, čime bi se poboljšao penzioni sistem, te da će pružiti tačnije podatke o raspoloživim radnicima, slično kao što je urađeno u Republici Srpskoj, gdje je prema njihovim podacima nezaposleno samo 56.000 osoba.

Iz Ministarstva tvrde da će zakon omogućiti preciznije sagledavanje potreba tržišta rada, kao i poboljšanje politika održivog zapošljavanja.

U vezi s tim, Delić je naveo da je ovaj zakon blisko povezan s Izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca. Ministar je objasnio da trenutne neadekvatne evidencije otežavaju uvid u stvarnu raspoloživost radne snage, posebno u deficitarnim sektorima poput uslužnih, proizvodnih i prerađivačkih djelatnosti, gdje nedostaje između 20.000 i 30.000 radnika.

Ministarstvo rada i socijalne politike predlaže ubrzanje procedura za izdavanje radnih dozvola kako bi poslodavci u deficitarnim sektorima mogli lakše doći do radne snage u sezoni.

Ministarstvo je pojasnilo da izmjene zakona ne potiču masovni uvoz radnika, već omogućavaju da radna snaga stigne na vrijeme, što je ključno za poslovanje u sektorima poput građevinarstva i proizvodnje.

Nove izmjene, kako tvrde iz Ministarstva, predviđaju obavezu kantonalnih službi za zapošljavanje da izdaju radne dozvole u roku od 30 dana, dok bi Federalno ministarstvo taj proces završavalo u roku od 90 dana. Dodatno, zanimanja koja su definirana kao deficitarna neće biti podložna provjeri evidencija nezaposlenih prilikom izdavanja dozvola, što bi trebalo ubrzati proces zapošljavanja stranaca, zaključuju iz Ministarstva rada i socijalne politike.