Ista prava za sve?
77

Šta nam donosi novi zakon: Nedjeljom neće raditi trgovine, ali hoće pekare i cvjećare

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) danas će glasati o Zakon o unutrašnjoj trgovini kojim se uvodi neradna nedjelja u trgovinama. Ovaj zakon će, ako je suditi prema jučerašnjoj raspravi zastupnika, dobiti potrebnu većinu.
Kada je riječ o ovom zakonu, najviše polemike u javnosti je izazvalo uvođenje neradne nedjelje.

Naime, član 18. ovog Zakona se odnosi na radno vrijeme te se navodi da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote, u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, a koje trgovac samostalno rasporeduje te da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom, kao i u dane praznika.

Zakonom je definisano da nedjeljom i u dane praznika mogu raditi cvjećare, pekare, suvenirnice, objekti tradicionalnih i starih obrta.

Također je navedeno da se zabrana rada nedjeljom ne odnosi na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline željezničkih i autobuskih stanica, aerodroma, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, groblja i specijalizirane prodavnice vezane za prodaju na grobljima.

Također, odredba vezana za neradnu nedjelju se ne primjenjuje za dragstore čije je radno vrijeme 24 sata svaki dan.

Zabrana rada nedjeljom se ne primjenjuje na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i u boksovima na tržnicama na malo, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i u boksovima izvan tržnica na malo, prigodnu prodaju organizovanu u sklopu sajmova, priredbi i izložbi, prodaju putem elektronskih prodavnica, prodaju putem automata te prodaju u proizvodnim objektima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Zakon kojim se uvodi neradna nedjelja u FBiH u proteklom periodu je izazvao žustre rasprave među zastupnicima, ali i analitičarima.

Jedan od najglasnijih kritičara ovog zakona je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić (SBiH) koji je kazao kako se na ovaj način pogoduje trgovačkim lancima koji se suočavaju s deficitom radne snage.

Stava je da ovim zakonom neće biti poboljšan položaj radnika te, iako je zabranjen rad u trgovini, trgovac nedjeljom može biti raspoređen za rad u skladištu.

Problem je, također, taj što se zakonom tretiraju isključivo radnici u trgovinama, ali ne i radnice za kasom u pekarama ili na pumpama.

Međutim, sudeći prema izjavama Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine radnici u trgovinama koje su obuhvaćene ovim zakonom su zadovoljni činjenicom da će imati neradnu nedjelju.