Zvanični podaci
0

Strani radnici ključni za razvoj istočne Njemačke, generisali 24 milijarde eura vrijednosti

N. Ž.
Strani radnici u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE)
Strani radnici u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE)
Radnici koji ne dolaze iz Njemačke ključni su za istočni dio ove zemlje, kaže istraživanje Njemačkog ekonomskog instituta. U kontrastu, glasači iz ovog dijela države podržavaju političke stranke koje kritikuju uvoz radnika iz inostranstva.

Dok u istočnom dijelu Njemačke raste popularnost antimigrantskih stranaka poput AfD-a, radnici koji ne dolaze iz ove države su ključni za ekonomiju regija na istoku.

Prema analizi Njemačkog ekonomskog instituta, strani radnici su od 2018. do 2023. godine generisali 24,6 milijardi eura vrijednosti, što je oko 5,8 posto od ukupne vrijednosti generisane u istočnom dijelu Njemačke.

Analiza kaže da je 2023. godine zabilježeno 403 hiljade stranih radnika, većinom iz Češke Republike i Poljske. Također, u istočnoj Njemačkoj je 2023. godine zaposleno 116 hiljada manje Njemaca nego što je to bio slučaj 2018. godine.

Ovi podaci su objavljeni pred izbore u tri savezne njemačke države koje se nalaze na istoku ove zemlje. Predizborne ankete sugerišu da će dobar dio glasova odnijeti stranke poput AfD-a i BSW-a, koje se protive uvozu radnika iz inostranstva.

U tom kontekstu, analiza Njemačkog ekonomskog instituta kaže da bi bez stranih radnika ekonomija istočnonjemačkih saveznih država imala pad, za razliku od rasta kojeg je zabilježila u prethodnih pet godina.