Teška situacija
30

Sve veća dubioza rudnika u Banovićima: Pad proizvodnje, gomilanje dugova i jama pred kolapsom

A. K.
Jedan od površinskih kopova RMU Banovići (Foto: A. K./Klix.ba)
Jedan od površinskih kopova RMU Banovići (Foto: A. K./Klix.ba)
Rudnik mrkog uglja (RMU) u Banovićima ide u sve veću dubiozu, zbog prilično loših rezultata rada. Proizvodnja je u drastičnom padu, dugovanja se gomilaju, bilježi se rast kreditnih zaduženja, a jama se nalazi pred kolapsom.
U proizvodnom smislu, banovićki rudnik trenutno bilježi najlošije rezultate unazad dvije decenije, a prema dokumentaciji u koju je uvid dobio portal Klix.ba, najkompleksnije je stanje unutar jamske eksploatacije.

Od januara do 17. oktobra ove godine, unutar jame je proizvedeno 124.796 tona uglja, što je drastično manje, u odnosu na 2015. godinu, kada je zabilježeno 439.052 tona ili pola decenije kasnije, kada su imali 427.682 tone.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ova godina po proizvodnji bi mogla biti blizu 2021. kada je usljed velikog požara u pogonu Omazići proizvedeno 136.268 tona uglja i to za nešto manje od pet mjeseci, koliko je jama bila funkcionalna. Već sada je izvjesno da jama neće ispuniti svoj ovogodišnji plan, s obzirom da je sa 17. oktobrom ostvarenje tek 39,31 posto.

Kada je riječ o ukupnoj proizvodnji u okviru banovićkog rudnika, ona bi ove godine mogla biti za okvirno 300 hiljada tona manja u odnosu na prethodne godine.

Kako je vidjivo u dokumentaciji, od kojih je neka dostupna i na Sarajevskoj berzi, zaključno sa 17. oktobrom, proizvedeno je 1.034.992 tone uglja, a poređenja radi, prije dvije godine ona je iznosila 1.235.000 tona.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Veoma loša je bila i prošla godina, kada je proizvedeno 215 hiljada tona uglja manje nego 2022. te 276 hiljada tona manje nego 2021. godine. Međutim, izvjesno je da će 2024. biti najlošija godina u proizvodnom smislu.

Inače, 31. maja prošle godine donesena je odluka o smjeni tadašnje uprave, a kako je vidljivo u podacima, RMU Banovići na taj dan je imao gubitak od četiri miliona KM. Nakon odlaska dotadašnje uprave, gubitak je na kraju godine iznosio čak 20 miliona maraka više.

Kada je riječ o obavezama, one su prema bh. dobavljačima porasle sa 30,7 na 36,1 milion KM, dok su ukupne iz poslovanja sa 34,6 došle na iznos od 46,3 miliona KM. Kratkoročni krediti su sa 8,5 porasli na 12,3 miliona KM, a kratkoročne finansijske obaveze sa 15,4 na 17,2 miliona maraka.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Također, bilježe se i obaveze za poreze te doprinose koje su sa šest miliona KM u junu prošle godine, sada narasle na iznos nešto veći od 16 miliona KM. I pored izuzetno kompleksnog stanja, u RMU Banovići 20. augusta ove godine je donesena odluka o prijemu novih 168 radnika.

Na teško stanje u rudniku, ranije je upozorio i još uvijek aktuelno načelnik Banovića Bego Gutić, a koji je uputio pismo Vladi Federacije BiH.

S druge strane, u junu ove godine Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila informaciju o prihodima i stepenu naplate po ugovorima o koncesiji iz nadležnosti Ministarstva privrede za 2023. godinu. Upravo kroz tu informaciju rudniku u Banovićima je zaprijećeno obustavom eksploatacije uglja zbog neizmirenih obaveza.

"Iako je u proteklim godinama Rudnik mrkog uglja Banovići d.d. izmirivao svoje koncesione obaveze, u 2023. godini to nije bio slučaj. Dug ovog rudnika, zaključno s krajem prošle godine iznosio je 555.668,27 KM, što je približno pet mjesečnih iznosa fakturisane koncesione naknade u navedenoj godini. Razlog kašnjenja uplate fakturisane obaveze po osnovu koncesione naknade, rudnik pravda teškom finansijskom situacijom u kojoj se našao", istaknuto je u informaciji.

Ministarstvo je u junu ove godine upozorilo rudnik da u slučaju neplaćanja naknade može biti aktivirana bankovna garancija za naplatu duga te prekidanje ugovora o koncesiji, kao i ukidanje dozvole za eksploataciju.