Odluka vlade
25

Švedska napravila presedan: Odbila je finansijski spasiti kompaniju koja je "evropska nada"

B. R.
Ulf Kristersson, premijer Švedske (Foto: EPA-EFE)
Ulf Kristersson, premijer Švedske (Foto: EPA-EFE)
Vlada Švedske je odbila finansijski spasiti proizvođača baterija Northvolt koji se bori za opstanak.

Premijer ove države Ulf Kristersson je početkom ove sedmice izjavio da se Švedska želi pozicionirati kao vodeća zemlja u energetskoj tranziciji, i to s novim kompanijama kao što su spomenuti Northvolt i H2 Green Stell, a koje su dobavljači kompanija kao što su Volvo i Atlas Copco.

"No, nema govora o tome da švedska država uđe i postane dioničar. Lopta je trenutno u dvorištu Northvolta", poručio je Kristersson.

Northvolt je velika evropska nada u konkurenciji kineskog CATL-a i BYD-a, japanskog Panasonica i američke Tesle. Kako je objavio poslovni list Financial Times, ovoj kompaniji je očajnički potreban svjež kapital, fokusirajući se na svoju gigantsku tvornicu u gradu Skelleftea.

Uprava je primorana ukinuti radna mjesta, zatvoriti dio tvornice u Skellefteau i razmotriti kašnjenja u izgradnji još tri tvornice - u Švedskoj, Njemačkoj i Kanadi. Borba za svjež kapital se događa usljed zabrinutosti za prodaju električnih vozila.

BMW je ranije ove godine otkazao ugovor s Northvoltom, čiji su najveći dioničari Volkswagen i Volvo, a riječ je o ugovoru vrijednom dvije milijarde eura. Ugovor je otkazan zbog kašnjenja u isporukama.

Northvoltova uprava tvrdi da je kompanija imala relativno malu podršku Vlade Švedske i da je imala velikodušnu podršku Njemačke i Kanade, što se prvenstveno ogledalo u garancijama za kredite. Prema riječima jednog od članova uprave, nije da zavise od ogromnih subvencija iz Švedske.