Postoji strah od recesije
28

Svjetska tržišta se oporavila nakon velikog pada, analitičari pozivaju na oprez

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Berze širom svijeta imale su odličan dan nakon što su padovi na azijskim tržištima i loši podaci o zaposlenosti u SAD-u ranije u sedmici povećale strah od recesije i ekonomskih problema.

Indeksi berzi u Hong Kongu, SAD-u i Južnoj Koreji skočili su značajno tokom srijede, zbog čega je među investitorima umanjen strah od recesije. Treba istaći da su indeksi Dow Jones, S&P 500 te Nasdaq imali najbolji dan od novembra 2022. godine, što se tiče skoka u vrijednosti.

U ponedeljak je indeks berze u Tokiju, Nikkei 225, imao najveći pad od 1987. godine, zbog čega su ekonomski analitičari širom svijeta smatrali da bi moglo doći do globalne recesije.

Pad od skoro 13 posto, prema analizama stručnjaka, uzorkovan je dokumentom američkog ministarstva rada o nezaposlenosti. Tada je objavljeno da je u SAD-u tokom jula dodano samo 113 hiljada poslova, dosta manje od prethodnih nekoliko mjeseci.

Međutim, novi dokument američke vlade koji je pokazao da je broj osoba koje primaju pomoć za nezaposlenost pao za 233 hiljade ljudi imao je pozitivan efekt na globalnu ekonomiju, što je uzrokovalo oporavak svjetskih tržišta nakon pada koji se desio u ponedeljak.

Ipak, ekonomski analitičari upozoravaju da situacija još nije sigurna. Izbori u SAD-u koji će se desiti u novembru, kao i očekivanje odluke Federalne rezerve ove države u septembru o smanjenju kamatnih stopa, mogli bi uticati na svjetske berze.

Ako bude novih situacija poput pada indeksa berze u Tokiju, strah od recesije bi se mogao vratiti na Wall Street, ali i na druga mjesta u svijetu.