Otvoreno gradilište
44

Talibani žele riješiti probleme sa strujom, grade novu trafostanicu od 183 miliona dolara

V. K.
Talibanska vlada u Afganistanu svečano je otvorila radove na izgradnji velike trafostanice od 500 kilovolti koja bi trebala osigurati stabilno snabdijevanje električnom energijom Afganistana.

Ministar energetike Afganistana Abdul Latif Mansour izjavio je kako će ukupna vrijednost izgradnje trafostanice Arghandi te povezivanja s Kabulom koštati 183 miliona dolara i da će posao biti završen u roku od dvije godine.

"Završetkom ovog projekta iz Turkmenistana će biti uvezeno 1.000 megavata struje, čime će se riješiti nedostatak električne energije u Kabulu i 13 susjednih regija", rekao je ministar.

Također, naveo je kako će Afganistan uskoro završiti radove i na nekoliko velikih brana.

"Brana Kamal Khan, koja ima proizvodni kapacitet od devet megavata, nije završena novcem Amerike, Kine ili Rusije, već iz internih prihoda i bit će otvorena ubrzo. Islamski emirat pokušava svuda graditi brane i osigurati struju. Nadamo se da ćemo jednog dana biti samodovoljni u proizvodnji električne energije", poručio je.

Uprkos resursima, Afganistan i dalje uvozi 80 posto svoje potrebne električne energije iz drugih zemalja, uključujući Uzbekistan, Turkmenistan, Tadžikistan te Iran što povremeno rezultira povećanim prekidima struje, a što u konačnici stvara probleme i građanima.