Brojne prekvalifikacije
69

Transformiše se tržište rada u Goraždu: Za sve zaslužni Evropska unija i projekti obrazovanja odraslih

F. H.
Foto: ALDI Goražde
Foto: ALDI Goražde
Udruženje za lokalne razvojne inicijative (ALDI) Goražde je uz podršku Evropske unije realizovalo projekt "Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada", što je samo nastavak brojnih aktivnosti ovog udruženja.

"Udruženje za lokalne razvojne inicijative (ALDI) Goražde iza sebe ima više od 28 godina iskustva u radu na ekonomskom razvoju, razvoju privatnog sektora i osnaživanju građana da aktivno učestvuju u ekonomskom, socijalnom i političkom životu Bosne i Hercegovine. Tokom 28 godina organizacija je uspješno prošla kroz četiri faze tranzicije kako bi se profilirala u dinamičnu organizaciju sposobnu da planira, organizuje i provodi inicijative koje doprinose razvoju zajednice u digitalnom dobu", navodi direktorica Meliha Gačanin.

Prvi zajednički projekat Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Goražde je realizovan 2011. godine, a imao je za cilj usavršavanje nezaposlenih osoba za kompaniju ''Prevent'' Goražde.

Nakon toga je realizovano još pet projekata putem kojih je obučeno preko 1.500 nezaposlenih osoba, a zaposleno preko 1.200 osoba.

Projekat "Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada" je nastavak stručnog usavršavanja nezaposlenih osoba sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kroz saradnju ključnih partnera okupljenih u Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje Goražde (čiji je nosilac Grad Goražde, a partneri su: Udruženje ALDI, Srednja stručna škola "Džemal Bijedić" Goražde, Privredna komora BPK Goražde, Udruženje poslodavaca BPK Goražde, Obrtnička komora BPK Goražde, Služba za zapošljavanje BPK Goražde i TVC d.o.o.).

Projekat "Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada" je proveden u okviru projekta "Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II" koji je finansira Evropska unija a realizovala Međunarodna organizacija rada (MOR).

Dugogodišnja saradnja Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Goražde predstavlja ključni faktor u unapređenju lokalne zajednice.

"Kroz niz projekata, partnerstvo se razvijalo i jačalo, dovodeći do značajnih benefita za lokalno stanovništvo. Ova trajna saradnja omogućava lokalnim partnerima da zajedno identifikuju prioritete i izazove sa kojima se zajednica suočava. Svaki novi projekt predstavlja priliku za unapređenje obrazovanja, ekonomije i stvaranje održivog ekonomskog okruženja. Kroz zajednički rad, lokalni partneri dijele resurse, znanje i vještine, što dovodi do efikasnijih rješenja i boljih rezultata", navodi Gačanin.

Među ključnim rezultatima i postignućima tokom projekta "Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada" izdvajaju se: Izrađena dva nova nastavna plana i programa za obrazovanje odraslih i priručnika za zanimanja Mašinbravar i Zavarivač; Održan trening za 72 nezaposlene osobe koje su dobile javno važeći certifikat za Mašinbravar ili Zavarivač; Održan trening za 10 osoba po MOR metodologiji; Podržana 4 Start-Up projekta: Saminop, Bon Bellus, Samke, Školski raspust; Provedena promotivna kampanja projekta s ciljem promocije zapošljavanja kroz jače i aktivnije partnerstvo; U toku trajanja projekta zaposlena je 31 osoba.

Stručno usavršavanje nezaposlenih osoba se realizovalo u Srednjoj stručnoj školi "Džemal Bijedić" teoretski dio i u kompanije TVC d.o.o. praktični dio.

Također, u okviru projekta, pokrenuta je inicijativa "obrazovanje za promjene" koja je imala za cilj razviti svijest o potrebi za nadogradnjom vještina za 125 mladi ljudi u sticanju vještina koje će im pomoći da mijenjaju stanje i da postanu agenti pozitivnih promjena.

"Cilj je bio veoma jasan: Ohrabriti aktere da poduzmu mjere na razvoju vještina radne snage koje će osigurati da Goražde bude prepoznatljivo kao zajednica bogata radnom snagom koja je opremljena vještinama obavljanja desetine uloga na radnom mjestu, svaka sa različitim potrebama, sklonostima, interesima i stilovima učenja", navodi Gačanin.

Istraživanje tržišta rada (IPRS 2023) koje je provedeno u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde (BPK Goražde) koji zadnjih deset godina bilježi snažan trend otvaranja novih radnih mjesta i koji iza Kantona Sarajevo ima najveću stopu zaposlenosti u Federaciji BiH, a po prosječnim plaćama nalazi se na 4. mjestu u Federaciji BiH (iza KS, HNK i kantona 10), u kojem procentualno najveći broj radnika radi u prerađivačkoj industriji sa prosječnim plaćama koje su veće samo u Zapadno-hercegovačkom kantonu.

Provođenje IPRS je važno jer BPK Goražde ima znatno drugačiju strukturu radne snage u odnosu na Federaciju BiH. Za razliku od Federacije BiH u ovom kantonu ključni generatori novih radnih mjesta su velike kompanije i preduzeća srednje veličine koja su aktivna u industrijskim sektorima i koji zapošljavaju 50 procenata ukupnog broja registiranih radnika. Iz toga je izuzetno važno da se razumije kako poslodavci sa svoje strane vide trendove po pitanju potražnje za radnom snagom, koji njihovi najveći izazovi u popuni radnih mjesta.

Značajna podrška metaloprerađivačkom sektoru je bilo usavršavanje nezaposlenih osoba u dva zanimanja Mašinbravar i Zavarivač. Kompanija TVC d.o.o. je kao partner na projektu imala priliku da zaposli radnike koji su prošli praktični dio obuke u pogonima kompanije. U toku trajanja projekta zaposleno je 27 osoba u kompanijama iz metaloprerađivačkog sektora koje rade na području BPK Goražde.

"Podrška Evropske unije imala je dalekosežan uticaj na uspjeh projekta implementiranog od strane Udruženja ALDI i partnerstva. Zahvaljujući sredstvima i resursima koje je EU obezbijedila, omogućeno je kreiranje novih prilika za zapošljavanje i stručno usavršavanje, što je direktno doprinijelo poboljšanju socio-ekonomske situacije u Goraždu. EU podrška je bila ključna ne samo za ostvarenje kratkoročnih ciljeva, poput edukacije i zapošljavanja, već i za dugoročno osnaživanje lokalne zajednice kroz uspostavljanje održivih partnerstava i inovativnih rješenja na tržištu rada. Ovaj projekat je pokazao kako ciljana podrška EU može transformisati lokalne inicijative u pokretače pozitivnih promjena, čineći zajednicu otpornijom i spremnijom za buduće izazove", pojasnila je Gačanin.

Djelovanje i rad u rješavanju problema lokalne zajednice je puno lakše ako se uključe svi relevantni partneri. Tako i Lokalno partnerstvo za zapošljavanje BPK Goražde radi na izgradnji kapaciteta zajednice, podsticanju preduzetništva i jačanju lokalnih institucija kako bi se osigurala kontinuirana podrška i razvoj.

"Zahvaljujući sinergiji i solidarnosti lokalnih partnera, lokalna zajednica unaprijeđuje svoju funkcionalnost u svim sferama. Ovakav pristup dugoročnoj saradnji ne samo da donosi konkretnu korist zajednici, već i gradi povjerenje među partnerima. Uzajamno poštovanje i posvećenost zajedničkim ciljevima čine temelj uspješne dugogodišnje saradnje lokalnih partnera. Projekat Lokalnog partnerstva BPK Goražde nije samo usmjeren na trenutna poboljšanja u lokalnoj zajednici, već je fokusiran i na održivost dugoročnih benefita", pojasnila je Gačanin.

Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja

Jedan od značajnih projekata je bio i onaj koji se provodio u trajanju od tri godine od 2016. godine, "Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja", a podržan je od strane Delegacije Evropske unije u BiH.

Među ključnim rezultatima i postignućima tokom projekta, Gačnin je izdvojila: Izrađena Strategija obrazovanja odraslih 2019-2023 "Obrazovanje za sljedeće doba" koja je usvojena od strane Skupštine BPK Goražde u maju 2019. godine kao prvi strateški dokument ove vrste koji je usvojen u Federaciji BiH; 4 nastavna plana i programa izrađena, usvojena i oglašena u Službenim novinama BPK Goražde od kojih 2 nastavna plana i programa za zanimanja iz drvnog sektora: Tapetar i Radnik u preradi drveta; i 2 nastavna plana i programa za zanimanja iz metalske industrije CNC operater i "Program obrazovanja odraslih za usavršavanje u zanimanima mašinske struke"; Održana trodnevna andragošku obuku za 21 polaznika, Do kraja Projekta, 56 nezaposlenih osoba certificirano za zanimanja iz drvnog sektora i 49 nezaposlenih za zanimanja iz metalskog sektora (ukupno 105 nezaposlenih osoba); 31 zaposlena osoba iz proizvodnih preduzeća sa područja BPK Goražde certificirana (koji nisu imali odgovarajuće formalno priznate kvalifikacije); U toku projekta, 29 osoba se zaposlilo u proizvodnim kompanijama na području BPK Goražde, a ostale certificirane osobe su potencijalni radnici proizvodnih kompanija.

Pored toga, kroz stručno usavršavanje zaposlenih, kompanije su postigle više standarde koji su neophodni da bi kompanija bila što konkurentnija na tržištu.

"Izrađen Pravilnik o uslovima i postupku za sticanje V stepena koji je usvojen od strane Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturi i sport BPK Goražde; Izrađen i usvojen Nastavni plan i program za sticanje V (petog) stepena obrazovanja za zanimanje" Obrađivač metala rezanjem“ u julu 2019. godine", navela je Gačanin.

Podrška Evropske unije imala je dalekosežan uticaj na uspjeh projekta implementiranog od strane ALDI-ja i partnera. Zahvaljujući sredstvima i resursima koje je EU osigurala, omogućeno je kreiranje novih prilika za zapošljavanje i stručno usavršavanje, što je direktno doprinijelo poboljšanju socio-ekonomske situacije u Goraždu.

"Tokom trajanja projekta 'Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja', imali smo 10 novih učesnika iz BPK Goražde uključenih u projekat, a budući da je projekat obuhvatao i Gornje-drinsku regiju, značajno je povećan broj učesnika iz sva tri ključna sektora iz opština u RS-u (6 opština gornje-drinskog regiona: Rogatica, Čajniče, Foča, Novo Goražde, Višegrad i Rudo, 6 biroa za zapošljavanje, 4 srednjoškolska centra i 9 drvoprerađivačkih preduzeća u 4 opštine)", navela je Gačanin o saradnji na razini lokalnih zajednica.