Željeznički saobraćaj
17

Turska će proizvoditi svoj prvi brzi voz s kapacitetom za 584 putnika

B. R.
Brzi voz koji će proizvoditi TURASAS (Foto: Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture Turske)
Brzi voz koji će proizvoditi TURASAS (Foto: Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture Turske)
Turski ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu je izjavio da bi testiranje prvog turskog brzog voza trebalo početi u prvom kvartalu sljedeće godine.

Napomenuo je da je riječ o vozu s maksimalnom brzinom od 225 kilometara na sat i kapacitetom od 584 putnika u osam vagona. Proizvodit će ga kompanija Turska industrija željezničkih vozila (TURASAS) te je Uraloglu naglasio da će se u proizvodnji isključivo koristiti domaći resursi.

Faza projektovanja bi trebala završena do posljednjeg kvartala ove godine, a nakon čega će početi montaža. Uraloglu je napomenuo da je na djelu transformacija ka tome da Turska bude samodostatna u proizvodnji željezničkih vozila.

"Naša ulaganja u saobraćaj i infrastrukturu nastavljaju davati rezultate. Turska je sada država koja projektuje, proizvodi i razvija željezničku tehnologiju. Prijevoz putnika našim električnim vozovima započeli smo 27. maja prošle godine, a sada napredujemo s našim brzim vozom", ukazao je resorni ministar.

Naglasio je da će brzi voz imati najsavremeniju tehnologiju. U razvoj ovog voza je uključeno Naučno-tehnološko istraživačko vijeće Turske (TUBITAK) pri Institutu za željezničke tehnologije, piše turski list Daily Sabah.