Ugrožena savana
94

U Brazilu je regija koja hrani milijarde ljudi i veličine je nekoliko evropskih zemalja

B. R.
U Cerradu je 60 posto od kupne brazilske poljoprivredne proizvodnje (Foto: Shutterstock)
U Cerradu je 60 posto od kupne brazilske poljoprivredne proizvodnje (Foto: Shutterstock)
Cerrado je regija u centralnom dijelu Brazila koja hrani milijarde ljudi. Riječ je o savani s najvećim biodiverzitetom na planeti Zemlji.

Veličina ove regije je jednaka veličini Engleske, Francuske, Njemačke, Španije i Švedske zajedno. Drugi je najveći biom (zajednica biljaka i životinja) u južnoj Americi, nakon Amazona. Cerrado je mjesto 60 posto od ukupne brazilske poljoprivredne proizvodnje. Zbog toga je ključan za brazilsku ekonomiju i globalni prehrambeni sistem.

Osim toga, on je ključan za ekosistem jer se u njemu akumulira 14 posto od ukupnih vodnih rezervi Brazila te za apsorpciju ugljika. Nadalje, dom je za 330.000 biljnih i životinjskih vrsta, što je pet posto od svih vrsta na Zemlji, kao i za 100.000 domorodačkog stanovništva koje tu živi hiljadu godina.

No, u posljednjih nekoliko decenija, usljed poljoprivredne ekspanzije je uništena polovina autohtone vegetacije ove regije. Šteta pričinjena okolišu se dugo tolerirala zarad ekonomskog razvoja. Međutim, kako su objavili iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), to ne mora i dalje biti slučaj.

Naime, novim pristupom kojim se pravi ravnoteža između zaštite prirode i proizvodnje moguće je doprinijeti prirodi i generirati 72 milijarde dolara godišnje za brazilsku ekonomiju. To podrazumijeva primjenu tri ključne aktivnosti, a to održiva poljoprivreda, bioekonomija i podrška zelenim industrijama.