Vrijedna 140 miliona eura
59

U Hrvatskoj započelo bušenje za najveću geotermalnu elektranu te vrste u EU

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Hrvatskoj je započelo bušenje za buduću geotermalnu elektranu organskog Rankineovog ciklusa (ORC), što će biti najveća geotermalna elektrana ove vrste u Evropi.

Bušenje je započelo kod Čađavice, na sjeveroistoku zemlje, a izvodi ga kompanija Geo Power Zagocha. Riječ je o investiciji od 140 miliona eura. Snaga elektrane bit će 20 megavata. Ispod same elektrane proizvodit će se električna energija iz tople vode. Vlasti Virovitičko-podravske županije su objavile da će bušenje dosezati 5.000 metara dubine.

Geo Power Zagocha je sklopila s Ministarstvom gospodarstva Hrvatske ugovor o eksploataciji geotermalne vode na period od 25 godina, s mogućnošću produženja. Županijske vlasti tvrde da je riječ o jednoj od geološki najuzbudljivijih lokacija u zemlji.

Osim za proizvodnju električne energije, razmišlja se o korištenju geotermala u druge svrhe. Kako piše Jutarnji list, nakon proizvodnje električne energije, a prije nego što se već korištena topla voda ohladi, ona bi se još jednom mogla iskoristiti za potrebe lokalne zajednice - u staklenicima, plastenicima, sušarama, za uzgoj ribe, grijanje i drugo.