Komentari (26)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Svaka čast.
Ovo je jako lijepa vijest, beskonačna energija koja leži milionima godina ispod nas. Nadam se da će biti što više ovakvih kako kod nas tako i u svijetu. Bravo za Hrvatsku!
Ne pripada niti jedno ovo prirodno/energetsko bogatstvo državama nego onome ko je te države zadužio! Ako nekome duguješ 50 mlrd. USD kao npr. RH u ovom slučaju, takvi kreditori neće isplatu u maslinama i pršuti, nego mogu komotno da traže bilo šta i bilo kad od drugih ustupaka i sredstava za podmirenje duga. Na žalost je to tako.
Kreditore jedino zanima novac, HR ima jako povoljan kreditni rejting, što znači da je sposobna otplatiti rate na vrijeme. Osim toga smanjenje duga sa rekordnih 80milijardi na 50 nije mala stvar. Duzna je njemacla, USa, Kina,.. sve do jedna zemlja svijeta. Bitno je pametno se zadužiti i uložiti.
Mozemo 10 ovakvih napraviti za cijenu jednog bloka TE Tuzla.. Geotermalna voda postoji u Gracanici,Tuzli (Slavinovicima),Sarajevu.. itd
Ovo treba i nama.
Ohaj, biti ce novih zemljotresa! Sreca pa je elektrana udaljena oko 100 km od Bosne!
Kad bude opet drmalo Zagreb, biti ce kuku lele. Bas su te Srbija i Hrvatska korumpirane drzave. Kako im zapad uvaljuje prljavu oli opasnu tehnologiju!
140 miliona za 20 MW. I nema baš svuda potencijala za to.
SRECA PA DALJE JE OD BOSNE, NA GRANICI SA MADJARSKOM. POZNATO JE DA GEOTERMALNE ELEKTRANE IZAZIVAJU ZEMLJOTRESE! SVICARSKA, FRANCUSKA, NJEMACKA, TAMO SU IH ZATVORILI NAKON STO JE DOBRO DRMALO I TO UPRAVO EPICENTROVI U GEOTERMALNIM ELEKTRANAMA. UZIMAJU VRELU VODU IZ ZEMLJE, A NJU ZAMIJENJUJU SA HLADNOM.
Geotermalne elektrane ne izazivaju potrese, nego pripremne bušotine, kad se eksplozivom ili hladnom vodom izaziva pucanje stijena kako bi se dobila veća poroznost. U jamskom rudarstvu ti potresi su poznati kao gorski udari, i zbog njih niti jedan rudnik u BiH nije zatvoren. Oko rudnika non stop su potresi, neke i osjetimo.
Osim navedenoga, geotermalni potencijal je uvijek prisutan u trusnom području, gdje je magma bliže površini. Primjer Island koji vrvi geotermalnim elektranama.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Hajmo, toretičari zavjera na proteste!
Moze se napraviti isto na ilidzi, ali sa puno manju investiciju jer ne treba se duboko busenje.
Temperatura vode na Ilidži je 57,5 stepeni, tj 30 stepeni niža od minimalno potrebne za GTE. Bušenje ne znači da će se doći do visokih temperatura geotermalnih stijena. Vrlomali broj buština dadne potrebnu kvalitetu temperature, ali i protok i sastav vode. Sumporna voda kao na Ilidži nije obećavajuća.
Gracanica ima dobre termalne bazene samo mislim da je oko 200m dubine voda je prilicno vruca i sa puno sumpora!
ViVotica tu je granica nebeskog naroda:)
I nije bas dobro,ovdje u strasburu su isto radili i morali da obustave sve,jer to moze da prouzrokuje zemljotres ovdje je samo za jedan mjesec kada su busili bilo trideset zemljotresa naj jaci bio 4,7 po rihteru...
O čemu ti pajdo? kakvi zemljotresi?? Geotermalna voda nalazi se u ispucalim toplim stijenama, čitav proces je praktički zatvorenog kruga, topla voda se crpi, ona zagrijava fluide u ovom slučaju riječ je vjerojatno o nekim organskim plinovima koji pokreću turbine. Voda ide na hlađenje i upumpava se nazad u zemljinu utrobu.
Hrvatska ima mislim dvije GE ili je druga u izgradnji. Evo kako to funkcionira: https://www.youtube.com/watch?v=3DnAiayGF94 a ova je u izgradnji: https://www.youtube.com/watch?v=U5LWXWBcQK4
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
a kod nas samo otvaraju vjerske objekte...valjda da se molimo da nam bude bolje s njima
Mogolo bi se takvih dosta napraviti u bih, ali nema pameti ili nedaju razni lobi