Spoj ekonomije i kulture
78

U Mostaru održan Festival "Vinske ceste Hercegovine": Projekat s međunarodnim priznanjem

B. R.
Festival "Vinske ceste Hercegovine" u Mostaru (Foto: VTK BiH)
Festival "Vinske ceste Hercegovine" u Mostaru (Foto: VTK BiH)
U cilju promocije bogate vinske kulture i turističke ponude Hercegovine, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) organizirala je u Mostaru Festival "Vinske ceste Hercegovine".
Kako su saopćili iz VTK BiH, na Festivalu je učestvovalo više od 20 izlagača, uključujući hotele, turoperatere, restorane i vinarije iz Mostara, Čapljine, Čitluka, Ljubuškog, Trebinja i Stoca.
Festival
Festival "Vinske ceste Hercegovine" u Mostaru (Foto: VTK BiH)

"Projekat 'Vinska cesta Hercegovine' je izuzetno značajan za turističku ponudu i bh. ekonomiju. Ovaj festival predstavlja izuzetnu priliku za promociju našeg bogatog vinskog nasljeđa i cjelokupne turističke ponude. Komora će i dalje nastaviti provoditi edukativne, promotivne i sve ostale aktivnosti kojima će doprinijeti afirmaciji Hercegovine kao prestižne vinske destinacije", izjavio je predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković.

Vjekoslav Vuković, predsjednik VTK BiH (Foto: VTK BiH)
Vjekoslav Vuković, predsjednik VTK BiH (Foto: VTK BiH)

Na Festivalu su održane radionice o autohtonim sortama vina i povezivanju vina i umjetnosti te panel o trendovima u vinskom turizmu.

"Ovim projektom se ujedinjuje Hercegovina kao regija i radimo na tome da organiziramo što više manifestacija kojima će se promovirati turizam. Ulazak 'Vinske ceste' u Iter vitis i proglašenje Mostara evropskim gradom vina su mnogo pomogli jer je ova vinska cesta u posljednje vrijeme najaktivnija u regionu i sigurno je da ćemo imati sve veći broj turistički posjeta", smatra predsjednik Vijeća "Vinske ceste Hercegovine" Radovan Vukoje.

Ulaz i edukacijski sadržaj bili su besplatni, a vina i hrana su se mogli degustirati po promotivnim cijenama. Festival je organiziran uz podršku Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, Turističke zajednice HNK, Turističke zajednice Grada Mostara, Grada Mostara i USAID Turizma. Festival je podržalo i nekoliko kompanija.

Radovan Vukoje, predsjednik Vijeća
Radovan Vukoje, predsjednik Vijeća "Vinske ceste Hercegovine" (Foto: VTK BiH)

"Vinska cesta Hercegovine" je kulturna ruta koja obuhvata višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u Hercegovini. Proizvođači vina "Vinske ceste Hercegovine" stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka.

Vinarije su, kako su saopćili iz VTK BiH, najvidljiviji dio "Vinske ceste Hercegovine", ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno nasljeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva.

"Vinskom cestom Hercegovine" rukovodi VTK BiH u saradnji s gradovima/općinama Ljubuški, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje uz podršku USAID projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine (Turizam). Više informacija o projektu je dostupno na ovom linku.