Posljedica odluka SAD-a
46

U sankcionisanoj banjalučkoj grupaciji Infinity očekuju gašenje računa, osnivač se povlači iz kompanije

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Osnivač grupacije Infinity International, u okviru koje posluje i banjalučka kompanija Prointer, Đorđe Đurić će napustiti ovu grupu i Bosnu i Hercegovinu. Vlasništvo će preuzeti menadžeri ove grupacije.

Ovu informaciju je danas objavio predsjednik Uprave Infinity Internationala Bojan Vujić. Kao razlog zašto se Đurić odlučio na ovaj potez istakao je američke sankcije i, kako je izjavio, negativnu atmosferu.

"Infinity u narednom periodu neće postojati u ovom obliku. Menadžeri, koji rukovode ovim kompanijama, odlučili su da uđu u vlasništvo, a saradnja će biti ponuđena i kompaniji Sirius 2010 koja je također pod sankcijama, a nije član Infinity grupacije", ukazao je Vujić.

Prema njegovim riječima, nakon uvođenja američkih sankcija, ugroženo je 800 radnih mjesta. Napomenuo je da je skoro 90 posto projekata kompanije vezano za javni sektor i da svi ti projekti dolaze pod znak pitanja.

"Svim našim zaposlenima smo od uvođenja sankcija isplatili dvije plate kako bi im pokazali da nemaju razloga za brigu. Ugrožen je i veliki broj projekata koje radimo, a dosta njih je vezano za osnovno funkcionisanje Republike Srpske. Vi sada imate integrisani informacioni sistem PURS kojim se osigurava stalan rast naplate poreza", naveo je.

Tu su i projekti s Upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a (RUGIP) i Elektroprivredom RS.

"Sve je dovedeno u pitanje. Utisak kojem se ne mogu oteti jeste obrazloženje sankcija da mi navodno radimo protiv nekih američkih interesa, a 90 posto naših vendora (dobavljača) su evropski i američki", dodaje.

Vujić je naglasio da se još razgovara o Đurićevom modelu te da je sigurno da Infinity neće moći funkcionisati kako je do sada funkcionisao. Negira da Igor Dodik, sin predsjednika RS-a Milorada Dodika (SNSD), ima bilo kakav ugovorni odnos s ovim firmama. Očekuje gašenje računa i rekao je da su ih banke već kontaktirale.

"Od jedne američke kompanije smo zvanično dobili dopis da do 14. augusta imamo mogućnost da sarađujemo s njihovim kompanijama, a banke nas ovdje već blokiraju. To pokazuje jedan apsurd. Nadam da ćemo i prije 14. augusta imati rješenje i da ćemo moći nastaviti poslovati", izjavio je.

Govoreći o kreditnim zaduženjima ovih kompanija, Vujić je rekao da se krediti vraćaju i da će pronaći način da se riješe i ovi problemi, s obzirom na to da im računi još nisu u potpunosti ugašeni.

"Ne znam u marku koliki su krediti. Banke su nepredvidive i teško mi je reći šta će biti. Mi se držimo ugovora s bankama i tražimo način da te obaveze poštujemo. Dok god budemo u mogućnosti, mi ćemo te obaveze ispunjavati", poručio je.

Na pitanje imaju li obaveza prema Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS, Vujić je rekao da ne zna tačno, da je nekih obaveza bilo, a da su neke plaćene, piše poslovni portal Capital.