Nakon poplava
0

Udruženje poslodavaca u FBiH: Hitna potreba za obnovom željezničke i drumske infrastrukture u Jablanici

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Udruženje poslodavaca u FBiH, analizirajući stanje i posljedice nastale uslijed poplava i klizišta izazvanih vremenskim nepogodama, pored hitnog rješavanja stambenih i egzistencijalnih pitanja i obnove privrednih objekata i drugih kapaciteta poslodavaca u FBiH, ocjenjuje ključnim pitanjem za normalizaciju stanja i obnovu željezničke i drumske infrastrukture, posebno na području Općine Jablanica.

Ovo je pitanje, ističu, od kojeg podjednako zavisi i privreda i ukupno stanovništvo, a štete po privredu i gubici na dnevnoj osnovi su ogromni i mjere se milionima KM.

"Pored stradanja imovine kompanija, privrednici su jako zabrinuti i zbog prekida linija snabdijevanja, a posebno u željezničkom saobraćaju. Udruženje poslodavaca u FBiH podržava ozbiljne napore Vlade FBiH i ohrabruje Vladu da stavi u funkciju sve raspoložive mehanizme kako bi ubrzali administrativno-pravna i finansijska pitanja primjene Zakona o javnim nabavkama koji je očigledno jedna od ključnih smetnji za brže rješavanje ovih pitanja", saopćeno je.

Udruženje poslodavaca u FBiH poziva vlasti na federalnom ali i državnom nivou da iznađu modele za trenutnu ali i za buduće slične i interventne potrebe što je trenutnim propisima iz oblasti javnih nabavki značajno onemogućeno.