Energetski sektor
47

Vedran Lakić: Dok mi govorimo o Bloku 7, svijet ide dalje

B. R.
Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić (SDP) je danas u Neumu govorio na Simpoziju "Vrijeme je", u organizaciji konsultanske kuće Revicon.

Tvrdi da je po preuzimanju dužnosti u privredi i industriji zatekao alarmantno stanje te da je tražio hitnu reakciju cijele entitetske vlade i društva, saopćili su iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.

"Ne želim kukati, niti širiti pesimizam. Naprotiv, ja sam borac, optimista, spreman da zasučem rukave i da se prihvatim posla", poručio je.

Napomenuo je na brzi energetski razvoj širom svijeta, što nije slučaj u Bosni i Hercegovini.

"Svjesni smo da je ovo vrijeme energetske tranzicije, u kojem moramo osigurati održiv razvoj. Vrijeme u kojem moramo smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima, povećati udio obnovljivih izvora energije, poboljšati energetsku efikasnost te osigurati dugoročnu energetsku sigurnost i ekonomski napredak. Dok mi govorimo o Bloku 7 (termoelektrane Tuzla), svijet oko nas ide dalje, ljudi govore o skladištima električne energije, nuklearnoj energiji, biomasi", istakao je.

Prema Lakićevim riječima, ni blizu nismo da radimo što trebamo raditi, ali vrijeme je da počnemo.

"Vlada neće dozvoliti da bilo ko ili bilo šta ugrozi naš energetski sistem", dodaje.

Uvjerava da elektroprivrede rade na jačanju energetskog sistema i idu u razvoj projekata obnovljivih izvora energije, bez obzira na, kako je naveo, sve nedaće kroz koje prolaze zbog dugogodišnjeg nemara.

"Kada govorimo o plinu, imamo budućnost i napravit ćemo drugi tok. Nikome nećemo dozvoliti da nam prijeti zatvaranjem plina i ucjenama traži nemoguće“, istakao je.

Također je podsjetio da pristup energetskoj tranziciji mora biti prilagođen ekonomskoj situaciji FBiH.

"Iako su resursi ograničeni, postoje različiti pristupi i strategije koji se mogu primijeniti kako bi se pokrenula energetska tranzicija i smanjila ovisnost o fosilnim gorivima. Ključ je u kreativnom i strateškom korištenju dostupnih sredstava i partnerstava", konstatirao je Lakić.

Smatra da ključ za uspjeh leži u sposobnosti svih da prevladaju političke razlike i fokusiraju se na ekonomske reforme. Stvaranjem povoljnijeg poslovnog okruženja, ulaganjem u obrazovanje i infrastrukturu te efikasnijim korištenje prirodnih resursa, kako je naglasio, mogli bi transformirati bh. ekonomiju, saopćili su iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.