Ekonomski udarac
97

Vlada ZDK: Odluka Ustavnog suda BiH ne poništava dodjelu koncesije u Varešu

E. M.
Vareš (Foto: D. S./Klix.ba)
Vareš (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništo Odluku Vlade Federacije BiH o prenamjeni državnog zemljišta, koje dovodi u pitanje i iskope u Varešu, iz Zeničko-dobojskog kantona su kazali da to ne dovodi do poništenja odluka o koncesiji.
Iz Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona su kazali da Vlada Zeničko-dobojskog kantona ne može komentarisati niti dovoditi u pitanje donošenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela odluke o dodjeli koncesije privrednom društvu Adriatic Metals nakon provedenih zakonom propisanih procedura koje između ostalog podrazumijevaju i pribavljanje prethodne saglasnosti jedinice lokalne samouprave na dodjelu koncesije na traženom području i pod traženim uslovima", kazali su te dodali:

"Činjenica da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine Odlukom poništio Odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o prenamjeni državnog zemljišta u Varešu ne dovodi do poništenja odluka o dodjeli koncesije navedenom privrednom društvu jer isto nije jedan od propisanih pravnih osnova za prestanak koncesionog ugovora shodno članovima 21. i 22. Zakona o koncesijama-Prečišćeni tekst (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”, broj: 5/03)."

Dodali su da s obzirom na vrstu mineralne sirovine, sve dozvole ovom privrednom društvu izdaju federalni organi i isti vrše nadzor nad njegovim radom.

Ističu da Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine može imati ogromne finansijske posljedice, ne samo na Zeničko-dobojski kanton nego i na cijelu Bosnu i Hercegovinu.

"Realizacijom koncesije od strane privrednog društva Adriatic Metals angažovana je radna snaga, a pored toga za izvođenje radova i pružanje usluga privredna društva prvenstveno sa područja Zeničko-dobojskog kantona, a u nedostatku iste i sa područja Federacije kao i cijele Bosne i Hercegovine. Ukoliko se stvore bilo kakvi preduslovi da se uspori ili onemogući realizacija predmetne koncesije na području Općine Vareš, isto će imati dalekosežne posljedice kako na Općinu Vareš tako i na Zeničko-dobojski kanton pa i cijelu Bosnu i Hercegovinu", zaključili su iz Vlade ZDK.

Načelnik Vareša Zdravko Marošević ranije je kazao da je iskopavanje rude u Varešu oživjelo ovu sredinu, osnažilo populaciju i ekonomske aktivnosti.