Odbijena ponuda
29

Za sada ništa od kupovine zgrade za UIO u Banjoj Luci, Radišić traži čak 98 miliona KM

I. Sa.
Foto: Pixsell/Dejan Rakita
Foto: Pixsell/Dejan Rakita
Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) poništila je javni oglas za kupovinu objekta za smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji u Banjoj Luci i objekta za smještaj zaposlenih u Regionalnom centru.
Ova informacija je potvrđena za Klix.ba iz ove ustanove.

Radi se o ponudi Mileta Radišića i njegove kompanije Grand Trade koja je odbijena zbog nedostatka novca.

Uredna dokumentacija

UIO je krajem prošle godine raspisala javni oglas na koji je u predviđenom roku stigla jedna ponuda i to od ponuđača Grand Trade d.o.o. iz Banje Luke, pri čemu je za potrebe kancelarijskog i višenamjenskog prostora Grand Trade dostavio ponudu u iznosu od 71.119.620 KM.

Za potrebe parking prostora dostavljena je ponuda u iznosu od 27.451.710 KM s PDV-om.

Nakon što je komisija UIO izvršila evaluacije pristigle ponude i pregledala objekat, utvrdila je da je pristigla ponuda imala svu traženu dokumentaciju iz oglasa te da ponuđeni objekat ispunjava sve tražene uslove propisane oglasom.

Međutim, imajući u vidu da je u Budžetu UIO za nabavku/kupovinu pomenutog objekta raspoloživ iznos od 67.500.000 sa PDV-om, komisija je dala prijedlog da se zbog nedovoljnog iznosa sredstava za realizaciju predmetnog javnog oglasa isti poništi u cijelosti, pa je u skladu s tim donesena i odluka o poništenju oglasa.

Tačnije, odložena je kupovina jer se Uprava za indirektno oporezivanje dogovorila s ponuđačem da se odluka prolongira za još dva mjeseca.

Prema novom dogovoru dvije strane, ponuda je važila do 18. juna ove godine.

Vlasnik firme "Grand Trade" je kontroverzni biznismen Mile Radišić, koji je bio u zatvoru zbog privrednog kriminala.

Problem od 2007. godine

Uprava za indirektno oporezivanje još od 2007. godine pokušava riješiti smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji u Banjoj Luci i zaposlenih u Regionalnom centru Banja Luka.

U početku se ovaj problem pokušao riješiti na način da se kupi zemljište za izgradnju objekta u Banjoj Luci te se u nekoliko navrata sa nadležnima u Gradu Banja Luka pokušalo iznaći adekvatno zemljište za izgradnju objekta UIO u Banjoj Luci.

Međutim, rješenje se nije našlo.

Nakon toga, Vijeće ministara BiH donosi Odluku o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UIO u kojoj se vrši izmjena na način da će UIO kupiti gotov objekat za smještaj službenika u Banjoj Luci.

Do danas je Uprava za indirektno oporezivanje pokušala u pet navrata da kupi gotov objekat u Banjoj Luci (uključujući i ovaj zadnji pokušaj), međutim i ovi postupci su bili bezupješni.

Tako službenici koji rade u Glavnoj kancelariji u Banjoj Luci i službenici zaposleni u Regionalnom centru Banja Luka nastavljaju raditi u iznimno lošim uslovima za rad.