U nekoliko dana
5

Zašto je za čak 350 posto porasla vrijednost dionica kultnog Tupperwarea kojem prijeti propast

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kultni brend Tupperware (TUP) je u velikim finansijskim problemima zbog čega je u opasnosti da propadne. No, vrijednost njegovih dionica je u posljednjih nekoliko dana porasla za 350 posto.
Vrijednost po dionici je prošli petak iznosila 71 cent, a danas je iznosila 2,97 dolara, što je rast od 350 posto. Samo tokom jučerašnjeg dana rast je iznosio 56 posto.

Sve se to dešava kada je kompanija u ozbiljnim finansijskim problemima. Kako piše poslovni portal Quartz, ti problemi su nagnuli TUP da se obrati investicionoj banci da joj pomogne u iznalaženju strateških alternativa.

Međutim, pojedini primjećuju da su TUP-ove dionice postale "meme" dionice. To su dionice čija vrijednost raste ne zbog toga što je kompanija uspješna, već zbog toga što dionice postaju popularne, i zbog društvenih mreža. Vrlo često postaju precijenjene u kratkom vremenu.

Prema pisanju poslovnog portala Fast Company, ne može sa sigurnosti kazati zašto su TUP-ove dionice postale "meme" dionice. Postoji mogućnost da je dio investitora odlučio da kupuje dionice, čime su stvorili entuzijazam, tj. podstakli druge da ih kupuju.

Uprkos rastu vrijednosti dionica, ta vrijednost je dosta niža u odnosu na januar ove godine kada je iznosila 4,77 dolara.