Turci bijesni na Nijemce
32

Zbog Simensovog odgađanja isporuke dijelova za nuklearnu elektranu u Turskoj, dijelovi će doći iz Kine

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Otvaranje prve nuklearne elektrane u Turskoj odgođeno je nakon što je njemački Siemens Energy zadržao ključne dijelove, što je navelo ruski Rosatom da ih kupi u Kini, rekao je u srijedu visoki turski dužnosnik.

Siemensova neisporuka mogla bi odgoditi pokretanje prvog reaktora elektrane Akkuyu za nekoliko mjeseci, rekao je ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bayraktar, ukazujući na politički stav prema ovom pitanju, naglašavajući da je ono ranije izneseno u službenoj komunikaciji, prenosi Daily Sabah.

Napominjući da je izgradnja prvog nuklearnog reaktora u Turskoj dovršena za više od 90%, Bayraktar je rekao: "Postoje poteškoće s kojima se suočavamo zbog prirode nuklearne energije. Nažalost, postoje i poteškoće koje proizlaze iz vanjskih izvora"

Bayraktar je rekao da Siemens ima ključnu opremu vezanu uz nuklearnu elektranu i njemačka kompanija odgađa isporuku iste.

“Na gradilištu se koristi oprema koja osigurava prijenos električne energije. Nažalost, to utječe na usporavanje izgradnje. Postoji odluka donesena s takvim političkim stavom o pitanju koje nema pravnu osnovu i nije podložno nikakvim međunarodnim sankcijama. Pitanje je postavljeno na najvišoj razini", kazao je Bayraktar.

Napominjući da tvrtka definitivno treba "platiti cijenu", Bayraktar je rekao: "Posebno kompanija koja je tako snažno prisutna na turskom tržištu."

"Dakle, ako je cilj ovdje nametnuti sankcije Rusiji, Turska je također ozbiljno pogođena time", dodao je.

Nuklearna energija igra važnu ulogu u postizanju turskog cilja neto nulte emisije za 2053. godinu. U tu svrhu, zemlja planira izgraditi nuklearne elektrane na još dvije lokacije nakon prve elektrane u Akkuyu, koja je u izgradnji u sredozemnoj pokrajini Mersin.

Međudržavni sporazum potpisan je između Rusije i Turske u maju 2010. za nuklearnu elektranu Akkuyu (NPP) koja će se sastojati od četiri jedinice VVER-1200 s ukupnim instaliranim kapacitetom od 4.800 megavata (MW). Izgradnja je započela 2013., a ubrzala se 2018.

Prošle je godine nuklearno gorivo ukrcano u prvi blok. Očekuje se da će postrojenje proizvoditi oko 10 posto lokalne proizvodnje električne energije.

Iako je članica NATO-a Turska isprva planirala pokrenuti prvi reaktor Akkuyu 2023., odgode su to pomaknule za sljedeću godinu, a preostali reaktori trebali bi biti uključeni do kraja 2028.

Siemens Energy nije dao službeni razlog za uskraćivanje dijelova, rekao je Bayraktar. Kaže se da Turska razumije da bi to moglo biti povezano sa sankcijama Moskvi. Čini se da su njemačke sankcije i trgovinska politika neskladne, rekao je.

Bayraktar je rekao da je Rosatom, ruska državna kompanija za nuklearnu energiju, već sklopila ugovore s kineskim tvrtkama za proizvodnju ekvivalentnih dijelova, iako nije naveo imena tvrtki.

"Postoje alternative. Rosatom je već naručio alternativne dijelove od kineskih (firmi), a oni će doći iz Kine", rekao je Bayraktar.

Turska bi mogla razmotriti kazne Siemens Energyju zbog kašnjenja, iako je godinama sarađivala s njemačkom kompanijom.

"Ovakav stav natjerat će nas da preispitamo njihovu poziciju u budućim projektima", dodao je.

U julu je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao da Njemačka ne dopušta izvoz nekih dijelova potrebnih za elektranu Akkuyu, zbog čega čekaju na carini.

"Ovo nas je ozbiljno zabrinulo. Podsjetio sam na to njemačkog kancelara Olafa Scholza na našem bilateralnom sastanku", rekao je tada Erdogan novinarima, na povratku sa summita NATO-a u Washingtonu.